Prima pagina

Vlad Soare, fost sef la Bancorex, la Comisia de Pensii Private

05.04.2006, 00:00 247

Comisiile parlamentare de buget-finante discuta de doua zile asupra nominalizarilor pentru Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, insa validarea celor cinci candidaturi este blocata din cauza PSD, care pretinde postul de vicepresedinte.

Aceasta Comisie va supraveghea companiile care vor administra banii din pensii private ai romanilor. Activele fondurilor de pensii private vor ajunge la aproape 20 de miliarde euro in urmatorii 20 de ani, fiind una din cele mai mari afaceri din Romania urmatoarelor decenii. Membrii Comisiei vor decide cine va primi licenta pentru infiintarea fondurilor de pensii private. Companii foarte mari de asigurari din strainatate si-au aratat deja interesul pentru aceasta piata, dar si societati romanesti.

Comisia este condusa de un Consiliu format din cinci membri, trei propusi de partidele politice si doi de Consiliul Economic si Social (CES), care vor fi numiti de Parlament.

Conform intelegerilor politice, PD a obtinut presedintia Comisiei de supraveghere si il va sustine pe Mircea Oancea, actual director general al Comisiei, care vine de la SIF Muntenia.

PNL a luat vicepresedintele si l-a nominalizat pe Horatiu Popa, director general Ardaf. Social-democratii il sustin pe Sorin Vornicu, fost senator PD, care s-a inscris in PSD in 2001.

Consiliul Economic si Social (CES), care are dreptul la doua nominalizari, i-a propus din partea patronatelor pe Doru Claudiu Frunzulica, vicepresedinte al confederatiei patronale UGIR, condusa de omul de afaceri George Constantin Paunescu, si pe Vlad Soare.

Vlad Soare, fost viceguvernator al BNR intre 1991 si 1998, a condus Bancorex intre 1998 -1999. El a fost ultimul presedinte inainte de intrarea Bancorex in administrare speciala. Bancorex a fost apoi absorbita de BCR.

Soare a fost angajat ulterior de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in fruntea Grupului Financiar Gelsor, pozitie din care a plecat dupa izbucnirea scandalului FNI. El a fost si consilier al premierului Adrian Nastase pe probleme de finante.

"Am fost propus de confederatia sindicatelor din CES, pentru ca am o experienta in domeniu. E meritul meu ce am facut inainte si daca au nevoie de mine la Comisie, cu mare drag", a declarat Soare pentru ZF.

Candidatura lui Soare a fost pusa sub semnul intrebarii de reprezentantii PSD, care au facut referire la un articol din legea de functionare a Comisiei, privind criteriile de eligibilitate a candidatilor.

"Nu am discutat daca il sprijinim sau nu pe dl. Vlad Soare. In cazul sau, s-ar parea ca exista o incompatibilitate, legata de pozitia domniei sale in Bancorex", a spus presedintele comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu (PSD).

Una dintre conditii este ca pretendentii sa nu fi facut parte din conducerea unei societati comerciale care si-a incetat activitatea sub orice forma si nu si-a respectat obligatiile fata de terti sau care a fost declarata in stare de faliment.

Candidatura lui Vlad Soare a fost propusa in CES de CNSLR Fratia, din care face parte unul din cele mai puternice sindicate din Romania, Federatia Sindicatelor Libere si Independente din Petrom, condusa de Liviu Luca.

Blocul National Sindical (BNS) a propus-o pe Steluta Enache, seful departamentului economic al BNS, pentru aceasta functie, dar voturile au fost 3/2 in favoarea lui Vlad Soare, avand ca motivatie experienta acestuia in sectorul financiar-bancar.

Celelalte trei confederatii membre in CES sunt Meridian (care a votat pentru Vlad Soare), CSDR (vot pentru Vlad Soare) si Cartel Alfa (vot pentru Steluta Enache). In final, toti liderii celor cinci confederatii au decis sa-l sustina pe Vlad Soare. "L-am acceptat pe Vlad Soare pentru a nu ajunge la un blocaj", a spus Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. "Ne-am supus votului majoritar", a spus Dumitru Costin, presedintele BNS.

Liviu Luca, prim-vicepresedinte al centralei sindicale CNSLR Fratia, a spus despre Vlad Soare: "Este un bun finantist! Imi este indiferent unde a lucrat inainte. La Gelsor, au lucrat unii dintre cei mai buni finantisti. Ce sa le facem acum ca au lucrat acolo?! Sa-i impuscam?!", a mai spus Luca.

Potrivit acestuia, daca va fi respinsa de catre Senat candidatura lui Soare din motive de incompatibilitate, "nu va fi nicio problema".

Celalalt membru al Comisiei propus de CES, din partea patronatelor, Dan Claudiu Frunzulica, este un om de afaceri care a fost intre 1996 -2004 director general al companiei de asigurari Irasig, detinuta atunci de familia Paunescu. El a preluat apoi conducerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni in cadrul guvernarii Adrian Nastase, de unde a plecat in 2005. Pana in 1996, Doru Frunzulica a lucrat ca diplomat in Centrala Ministerului Afacerilor Externe, iar inainte de 1990 ca inginer electronist in cadrul intreprinderii Electronica. El a facut intre 1991 si 1992 studii de stiinte politice si economice in strainatate si are un doctorat in Economia Firmei.

Comisiile de buget-finante erau pregatite sa-i audieze ieri pe cei cinci candidati, insa dezbaterile au fost blocate, din lipsa de cvorum, dupa ce reprezentantii PSD au parasit sala de sedinte. PSD vrea pozitia de vicepresedinte.

Comisiile au cerut ulterior arbitrajul birourilor permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor pentru deblocarea dezbaterilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO