Prima pagina

Violentele dintre israelieni si palestinieni sunt la ordinea zilei

07.08.2001, 00:00 15



Tancurile israeliene au bombardat ieri mai multe cladiri ale politiei palestiniene, dupa ce o femeie israeliana a fost ucisa cu focuri de arma in Cisiordania. Proiectilele israeliene au lovit un post de politie palestinian, un sediul al serviciilor de informatii si un colegiu din apropiere de Qalquilya, relateaza CNN.

Atacul a reprezentat riposta israeliana dupa ce o femeie a fost ucisa si alte trei persoane au fost ranite de o persoana inarmata care a deschis focul, duminica seara, asupra masinii in care se aflau cei trei.

Focurile de arma au fost trase dintr-o masina cu numele de inmatriculare palestiniene in apropiere de satul Azoun, situat la est de Qalquilya.

Duminica a fost o noua zi sangeroasa in Orientul Mijlociu, ciocnirile dintre israelieni si palestinieni soldandu-se cu patru morti si cel putin 15 raniti.

Printre victime s-a aflat si etateanul roman Dumitru Andone, ranit duminica la Tel Aviv cand un palestinian a deschis focul asupra unui grup de soldati israelieni. Andone, in varsta de 35 de ani, nascut la Botosani, a fost ranit de un glont care a ricosat, relateaza Mediafax.

Cetateanul roman este internat la un spital din Tel Aviv, se afla in afara oricarui pericol si va putea parasi spitalul in cursul zilei de luni.

In urma incidentului de la Tel Aviv, zece persoane au fost ranite usor, opt dintre raniti fiind militari, iar ceilalti doi civili, un student israelian si muncitorul roman. Palestinianul care a deschis focul a fost neutralizat de un agent de circulatie ce se afla la fata locului, fiind grav ranit.

Ministerul israelian al Apararii a trimis prin fax presei numele a sapte "teroristi palestinieni" cautati pentru implicarea in atentate anti-israeliene, fiind pentru prima oara cand o astfel de lista este facuta publica.

Anterior, Autoritatea Palestiniana trimisese guvernului israelian o lista cu 50 de civili israelieni banuiti ca planuiesc sa atace sau au atacat deja tinte palestiniene.

In violentele de duminica un palestinian a fost ucis de armata palestiniana la Ramin, langa Tulkarem, in timp ce incerca sa plaseze o bomba alaturi de un alt palestinian care a fost ranit. In cursul dupa-amiezii, la Tulkarem, Amer al-Hadri, militant Hamas in varsta de 20 de ani, a fost ucis de tirurile a doua rachete lansate de un elicopter israelian asupra masinii sale, care a fost complet calcinata. In urma atacului, alti patru palestinieni au fost raniti.

Armata israeliana a confirmat atacul si a afirmat ca Amer al-Hadri era "un important responsabil al Hamas din Tulkarem si planuia comiterea unui atentat sinucigas pe teritoriul israelian in zilele urmatoare".

Premierul israelian Ariel Sharon a justificat numeroasele atacuri israeliene din ultima vreme ca facand parte dintr-o tactica defensiva a guvernului sau, care incearca sa previna noi atentate pe teritoriul statului evreu.

El a declarat ca i-a trimis liderului palestinian Yasser Arafat o lista cu 100 de persoane care planuiesc actiuni violente impotriva israelienilor, solicitand arestarea acestora.

"Intrucat el nu a luat nici o masura, am fost nevoiti sa trecem la actiune", a adaugat premierul israelian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO