Prima pagina

Violente in Nepal dupa tragedia familiei regale

06.06.2001, 00:00 242



Autoritatile din Nepal au impus din nou restrictii de circulatie in capitala Kathmandu, la o zi dupa ce incoronarea noului rege a fost umbrita de violente de strada la care manifestantii au cerut sa se faca lumina in cazul mortii unei mari parti a familiei regale.

Protestatarii au incercat ieri din nou sa demonstreze pe strazile capitalei, guvernul luand decizia de a impune la pranz noi restrictii de circulatie, dupa ce masura similara luata luni fusese ridicata la primele ore ale diminetii. Doua persoane au fost ucise in violentele de luni si cel putin 19 au fost ranite, relateaza CNN.

Intr-o tentativa de a linisti spiritele, noul rege Gyanendra a promis o ancheta amanuntita asupra incidentelor de la sfarsitul saptamanii trecute in care nu mai putin de zece membri ai familiei regale, inclusiv regele si regina, au fost ucisi.

Multi nepalezi refuza insa sa-l accepte pe noul monarh, care a preluat tronul dupa ce printul mostenitor Dipendra, aflat se pare la originea crimelor, a murit in spital luni.

Intre timp, Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat pe americanii din Nepal sa ramana in casa si le-a recomandat cetatenilor americani sa evite calatoriile in statul asiatic.

In prima sa cuvantare televizata, noul monarh a facut un apel la populatie sa-si arate loialitatea fata de dinastia sa.

"Este traditia dinastiei Shah sa conduca tara cu sprijinul poporului, pentru indeplinirea aspiratiilor acestuia", a spus regele nepalez.

Insa ascensiunea lui Gyanendra la tron ii ofera puteri reduse, din moment ce regii nepalezi sunt sefi ai statului, dar nu guverneaza.

ai pentru prima oara in istoria recenta a tarii, ceremonia de incoronare a unui rege a fost intampinata cu ostilitate de populatia traumatizata de masacrarea familiei regale care nu a fost inca explicata intr-o maniera credibila.

Potrivit unor informatii neconfirmate, Dipendra s-a certat cu familia din cauza viitoarei sale sotii, considerata o alegere nepotrivita de rege si de regina.

Infuriat, el si-a omorat parintii si a ucis alti sapte membri ai familiei regale, dupa care s-a impuscat, dar a murit abia luni, dupa ce a stat trei zile in coma.

Insa potrivit singurei explicatii oficiale de pana acum, masacrul de la palat a fost rezultatul unui accident, dar guvernul nu a oferit alte detalii legate de tragedie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO