Prima pagina

Vanzarea SICIM a marit profitul SIF Muntenia

06.01.2003, 00:00 29

Cresterea activului net al societatilor de investitii financiare a fost de in luna noiembrie de 2,8%, fata de inflatia de 2,6%, cea mai mare din acest an inregistrata in aceeasi luna. La Bursa, actiunile celor cinci SIF au avut o evolutie nefavorabila. Indicele BET-FI a pierdut pe parcusrul lunii aproape 16%. Scaderea a continuat si la inceputul lunii decembrie, pentru ca ultimele sadinte ale anului sa consemneze o usoara revenire.
In noiembrie, SIF Banat-Crisana a fost singura care a consemnat o scadere a valorii activului net pe actiune, valoarea acestuia ajungand la 8.163 de lei cu aproape 3,5% mai putin fata de luna anterioara.
Din punct de vedere al profitului, SIF Muntenia a inregistrat in noiembrie de departe cea mai buna evolutie. Societatea de investitii financiare a consemnat un profit de 70 miliarde de lei, peste un sfert din profitul pe primele zece luni. Conducerea SIF Muntenia spune ca nivelul ridicat la profitului in noiembrie se datoreaza in principal tranzactiei prin care societatea a vandut pentru 100 miliarde de lei pachetul majoritar de actiuni la societatea de comert cu materiale de constructii Sicim Constanta. Profitul realizat din aceasta operatiune a depasit 50 miliarde de lei.
Luna decembrie va insemna pentru societatile de investitii financiare inregistrarea diferentelor de cus valutar si a previzioanelor pentru posibile pierderi viitoare. Nivelul provizioanelor constituite de SIF Muntenia la finele lunii decembrie va fi de aproximativ 40 miliarde de lei a declarat pentru Ziarul financiar Teodor Mihaescu, presedintele Muntenia Invest. Cea mai mare parte a acestora se datoreaza unui depozit constituit de SIF Muntenia la Banca Romana de Scont.
SIF Moldova va constitui un provizion pentru suma suma datorata AVAB pentru cele doua bilete la ordin in valoarea de 3,9 milioane de dolari (130 miliarde de lei) garantate de fostul FPP Moldova. Oficialii societatii de investitii financiare au declarat ca vor propune repartizarea ca dividende a unei parti a profitului din anul 2001 pentru ca veniturile actionarilor sa nu fie afectate.
Fata de inceputul anului, activul net al societatilor de investitii financiare a consemnat cresteri cuprinse intre 29%, in cazul SIF Muntenia si 82% in cazul SIF Moldova. Profitul realizat in primele noua luni a depasit prevederile Bugetului de Venituri si Cheltuieli pentru acest an in cazul a trei societati de investitii financiare: SIF Moldova, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, in timp ce SIF Oltenia si SIF Transilvania au realizat 95%, respectiv 86% fata de previziunile de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO