Prima pagina

Vanzare cu dublarea banilor pe piata fondurilor de investitii

24.04.2003, 00:00 60

Fondul Roman Post Privatizare, unul din cele mai importante fonduri de investitii din Romania, si-a vandut actiunile detinute la compania de automatizari si telecomunicatii ISAF Bucuresti.
FRPP detinea 20% din actiunile ISAF, care au fost rascuparate de companie dupa cinci ani de prezenta a fondului in societate.
"Am intrat in ISAF in iulie 1997 si era momentul sa vindem. Tranzactia a fost una avantajoasa pentru ambele parti. FRPP si-a dublat, chiar mai mult decat dublat,  banii investiti in companie", a declarat pentru Ziarul Financiar Robert Luke, director general al Ged Capital Development, societatea care administreaza FRPP.
Investitia initiala a FRPP in companie a fost de 1,5 milioane de dolari iar castigul a fost obtinut atat de pe urma vanzarii actiunilor, cat si a dividendelor din ultimii ani.
In urma rascumpararii actiunilor de catre companie, capitalul social al acesteia s-a diminuat iar actionari au ramas numai managerii si salariatii ISAF.
"Structura actionariatului este aproape identica cu cea de dinaintea intrari fondului in afacere. Am hotarat sa rascumparam actiunile FRPP pentru ca am avut o colaborare foarte buna in ultimii ani si am vrut sa ii ajutam in procesul de exit", afirma Dan Seceleanu, director general si actionar al ISAF.
Seceleanu a precizat ca banii pentru rascumpararea actiunilor au provenit din profitul pe 2002 si profiturile nerepartizate din anii anteriori.
Tranzactiile de genul FRPP - ISAF au fost foarte rare pe piata romaneasca dupa 1990. De obicei, fondurile de investitii cumpara actiuni intr-o companie pentru a o ajuta sa creasca si a o vinde, alaturi de ceilalti actionari, unui investitor strategic.
"Faptul ca societatea, adica managementul si salariatii, au rascumparat actiunile arata ca am facut o treaba buna in ultimii ani si ca sunt increzatori in viitorul ISAF", a opinat Robert Luke.
ISAF este una din cele mai importante companii de automatizari pentru cai ferate din Romania. De asemenea, societatea s-a implicat si in electrificari, constructii sau dezvoltare de retele GSM.
ISAF si FRPP detin de fapt o societate specializata in dezvoltarea de infrastructura GSM - Prestar, care a detinut la un moment dat 4% din actiunile operatorului de telefonie mobila Mobifon.
FRPP mai detine, inca, participatia de 28% din Prestar.
ISAF a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 13 milioane de dolari iar pentru anul acesta este estimata o crestere pana la 14 milioane de dolari.
FRPP a fost infiintat in 1997, cel mai mare investitor in fond fiind Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
FRPP este in prezent unul din actionarii importanti ai PCNet (telecomunicatii), Sicomed Bucuresti (medicamente), Vitalgaz (distribuitor privat de gaze naturale), Iride (parc industrial) sau Continental (lant hotelier).  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO