Prima pagina

Vand dolari, cumpar coroane norvegiene si suedeze!

30.12.2004, 00:00 143



Coborarea vertiginoasa a dolarului, care dureaza deja de mai bine de trei ani, i-a facut pe dealerii de valuta sa se intrebe deja ce vor cumpara in schimbul bancnotelor verzi anul viitor.



Economistii apreciaza ca euro si alte monede utilizate in mod curent in schimburile comerciale isi vor pierde din farmec, iar la moda vor veni monedele asiatice.



"Cele doua tendinte definitorii pentru anul 2005 vor fi accentuarea deprecierii dolarului american si, pentru prima data, impactul semnificativ al monedelor asiatice asupra acestei evolutii", este de parere Marvin Barth, economist principal la Citibank.



Banca americana de investitii anticipeaza pentru anul viitor o rata de schimb de 1,4 dolari pentru un euro. Nivelul maxim atins de moneda europeana pana in prezent, a fost de 1,3646 dolari, iar de la inceputul anului 2002, dolarul a pierdut jumatate din valoarea sa in raport cu euro.



Analistii Citibank considera ca este de asteptat ca deprecierea dolarului sa fie mult mai abrupta fata de yen, pana la 95 de yeni, fata de 104 in prezent. Bancile anticipeaza deja aprecierea monedei nipone si recomanda investitorilor ca, incepand cu trimestrul al doilea, sa ia o pozitie scurta pe raportul euro/yen - adica sa cumpere euro contra yeni.



La randul sau, Lehman Brothers recomanda clientilor sai sa vanda euro si franci elvetieni in schimbul yenilor, in cadrul contractelor la termen, pe 12 luni.



"Una dintre principalele caracteristici ale viziunii noastre asupra anului 2005 este ca declinul dolarului nu va mai trebui raportat doar la euro. Ne asteptam ca tendinta de scadere sa se indrepte catre monedele tarilor asiatice si ale altor parteneri comerciali majori ai Statelor Unite", arata analistii Lehman Brothers in raportul catre clienti.



In ceea ce priveste evolutia dolarului neo-zeelandez, vedeta pietei valutare din 2004, dealerii sunt mai rezervati. Potrivit RBC Capital Markets, afacerea anului va fi vanzarea de dolari neo-zeelandezi pentru coroane norvegiene. In conditiile in care este de asteptat ca ratele dobanzilor din Norvegia sa creasca, iar cele din Noua Zeelanda sa scada, monedele scandinave ar putea fi si ele castigatoare in raport cu devizele cu randament ridicat.



In ultimii trei ani, dolarul neo-zeelandez a castigat aproximativ 70% in raport cu dolarul american.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO