Prima pagina

Val redus de imigranti din statele candidate

07.03.2001, 00:00 22



Imigratia din tarile din Europa Centrala si de Est in Uniunea Europeana va fi mai putin semnificativa decat se temeau tarile UE, arata o prima varianta a unui raport pregatit de Comisia Europeana.

Conform acestui proiect de raport, in fiecare an 70.000 - 150.000 de cetateni din actualele tari candidate vor cauta de lucru in cele 15 tari UE, in primii ani dupa aderarea tarilor lor.

Luand in calcul si reintregirea familiilor, in jur de 300.000 de persoane din Est ar putea ajunge anual in cele 15 tari ale Uniunii Europene, relateaza Mediafax.

?arile cele mai cautate vor fi Germania si Austria. Astfel, doua treimi din imigrantii veniti din Est vor merge in Germania in primii ani dupa aderarea candidatelor, in timp ce o alta parte importanta vor prefera Austria, tara in care numarul mare de imigranti a provocat deja ascensiunea extremei-drepte.

ai Germania si Austria insista pentru introducerea unei perioade de tranzitie pentru libera circulatie a muncitorilor, dupa primirea noilor tari membre.

Studiul pregatit de Comisia Europeana va fi distribuit celor 15 tari UE. Pe baza datelor continute de raport, tarile membre isi vor pregati pozitia de negociere a capitolului libera circulatie a muncitorilor cu tarile candidate. Uniunea Europeana va prezenta pozitia comuna privind libera circulatie a muncitorilor probabil in luna iunie.

Surse de la Bruxelles sustin ca UE va propune tarilor candidate o perioada de tranzitie de 4 sau 5 ani, timp in care muncitorii din noile tari care adera nu pot lucra decat in conditii speciale in cele 15 tari membre actuale ale UE. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO