Prima pagina

V-ati asigurat cand v-ati pus schiurile?

14.12.2001, 00:00 24



Sezonul de schi va debuta oficial in week-end, iar zapada de anul acesta va aduce un aflux masiv de schiori pe partiile de pe Valea Prahovei. Insa in entuziasmul avantarii pe partie, putini se gandesc ca o polita de asigurare i-ar putea scapa de multa bataie de cap in caz de accident.

"In week-end, cand e foarte aglomerat, pe partie se intampla zilnic sase-sapte accidente. In doua saptamani, de cand a inceput sezonul anul acesta, am avut 24 de accidentati, cu fracturi, entorse, luxatii sau plagi taiate", spune Mihai Marina, salvamontist pe partia de schi Clabucet de la Predeal.

Companiile de asigurari din Romania nu ofera inca o polita speciala pentru, sa zicem, riscurile aferente pentru zece zile de schi, dar o polita annuala de accidente acopera si aceste riscuri.

"O polita de accident de persoane acopera inclusiv riscul de accident la schi, dar nu pentru profesionisti, iar asiguratul trebuie sa se afle chiar pe partia oficiala cand are accidentul", spune Theodor Alexandrescu, director de vanzari al societatii de asigurari AIG Life.

Asigurarile de accident, care trebuie reinnoite annual, se vand de obicei ca asigurari suplimentare pentru asigurarile de viata.

O astfel de polita poate fi cumparata insa si separat, pentru un singur treimestru: contra a unei prime de circa 233.000 lei, asiguratului i se deconteaza 200.000 de lei pentru fiecare zi de spitalizare si i se acopera costul unei eventuale interventii chirurgicale de pana la 5 milioane de lei.

De asemenea, sumele asigurate pentru deces in caz de accident sau de invaliditate permanenta pot ajunge la sute de milioane de lei.

In general, aceste asigurari pentru accidente de persoane sunt oferite de aproape toate companiile de pe piata. Piata de profil a fost anul trecut de circa 14 milioane $, din care Allianz ?iriac, Lukoil, Asirom si AIG detin fiecare cate aproximativ 10%, find urmate de RAI, cu 7,5%, Omniasig, cu 7% si AIG Life, cu 4,4%.

Nici agentiile de turism nu si-au pus inca problema asigurarii in caz de accident pe partia de schi pentru turistii care cumpara un bilet la munte in Romania.

"Pentru calatoriile in strainatate asigurarea medicala este obligatorie, asa ca acopera si acest risc. N-am avut solicitari de la cei care pleaca la munte in tara si nici nu ne-am pus inca problema sa le facilitam incheierea unei astfel de polite, dar in cazul in care vom avea cereri, probabil ca va fi vorba de un produs turistic cu totul nou", spune un reprezentant al J'Info Tours.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO