Prima pagina

Update: BNR revizuieste prognoza de inflatie pentru 2008, la 6%

08.05.2008, 12:30 30

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9 la 3,5%.

"Ramanem in afara tintei pana in trimestrul intai din 2009, dar intram pe o curba descendenta destul de accentuata din vara acestui an, mai degraba din toamna", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a aratat ca prognoza are in vedere si un aport mai semnificativ al ajustarii de preturi administrate si faptul ca pana in toamna preturile volatile nu vor avea efecte pozitive.

"Consiliul de Administratie a hotarat sa dea o mai mare receptivitate politicii si pe o perioada mai lunga de timp. Avem in mod evident o crestere a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Ele trebuie temperate pentru a da o sansa procesul dezinflationist", a spus Isarescu.

Printre riscurile inrautatirii inflatiei, Isarescu a mentionat: majorarile salariale ce nu tin asul cu cresterea productivitatii, deprecierea monedei nationale si majorarea preturilor combustibililor. Agricultura ar putea fi singurul element pozitiv din acest an care ar putea ajuta la scaderea inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO