Prima pagina

Un militar britanic a fost ucis in Macedonia

28.08.2001, 00:00 20



Un soldat britanic a fost ucis in Macedonia dupa ce a fost lovit in cap de o bucata de beton aruncata spre vehiculul sau de catre un grup de tineri langa Skopje.

Acest incident a avut loc duminica, chiar in ajunul inceperii operatiunii NATO de colectare a armelor de la rebelii albanezi, relateaza CNN.

Militarul britanic Sapper Collins conducea un vehicul la periferia capitalei macedonene cand a fost atacat cu pietre si bucati de beton de catre un grup de tineri, duminica, in jurul orei locale 19.00. El a fost transportat la o baza militara americana si apoi la spitalul american de la Camp Bondsteel, in Kosovo.

Ulterior, a fost adus la spitalul universitar din Skopje, unde a decedat ieri, la ora 04.20. Un alt militar se afla cu el in vehicul, dar nu a fost ranit.

Majoritatea populatiei macedonene se opune sosirii NATO in regiune, afirmand ca trupele Aliantei nu fac decat sa ii ajute pe rebelii albanezi.

NATO a anuntat ca operatiunea Essential Harvest, in cursul careia urmeaza sa colecteze 3.300 de arme de la rebelii macedoneni in urmatoarele 30 de zile, va fi lansata conform planului, in ciuda decesului soldatului britanic.

Insa guvernul macedonean afirma ca numarul armelor ce vor fi predate de rebeli nu este acceptabil, desi a inceput sa-si retraga fortele din zonele unde vor fi depuse armele de catre rebeli, in conformitate cu conditiile puse de NATO.

Premierul Liubco Georgievski a cerut duminica reluarea atacurilor impotriva rebelilor, dupa ce o explozie a distrus un motel din Celopek, langa al doilea oras ca marime din Macedonia, Tetovo, provocand moartea a doua persoane. Nu se stie cine s-a aflat la originea deflagratiei.

Georgievski a calificat cifra anuntata de NATO drept "ridicola si umilitoare", afirmand ca o operatiune care se bazeaza pe astfel de estimari va esua lamentabil.

In replica, comandantul fortei internationale, generalul Gunnar Lange, a declarat ca numarul de arme pe care Armata Nationala de Eliberare (UCK) s-a oferit sa le predea se apropie foarte mult de propriile estimari ale NATO.

"Nu exista garantii in astfel de cazuri si drumul nu va fi usor, dar alternativa este foarte clara - razboiul", a declarat Lange. O treime din totalul de 3.300 de arme urmeaza sa fie predate pana la 31 august, cand va avea loc sedinta Parlamentului macedonean care trebuie sa aprobe planul de pace adoptat la jumatatea acestei luni.

Guvernul macedonean afirma ca rebelii dispun de 85.000 de arme, in timp ce albanezii afirma ca numarul acestora este in jur de 2.000.

Un consilier al presedintelui macedonean Boris Traikovski a declarat ca se asteapta ca la finalul operatiunii NATO armata sa poata reocupa zonele detinute in prezent de rebelii albanezi.

De asemenea, guvernul de la Skopje doreste revenirea cat mai rapida a celor 50.000 de macedoneni alungati din casele lor si eliberarea tuturor prizonierilor detinuti de UCK.

Duminica, intr-un gest de bunavointa, rebelii au decis eliberare a opt ostatici luati in cursul luptelor din ultimele luni, dar Crucea Rosie internationala afirma ca alte 18 persoane sunt retinute de catre militantii UCK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO