Prima pagina

Un fost spion britanic cere anchetarea guvernului

28.08.2000, 00:00 10



Fostul agent secret britanic David Shayler a declarat ieri ca va cere politiei sa investigheze rolul pe care l-a avut guvernul de la Londra in ignorarea complotului pus la cale de serviciul secret extern MI6 in vederea asasinarii liderului libian Muammar Gaddafi.

Shayler (34 de ani) a fost arestat si acuzat de incalcarea legii secretului de stat la intoarcerea sa in Marea Britanie pe 21 august, dupa trei ani de exil autoimpus in Franta. Fostul agent secret a spus ca esecul guvernului de a aduce in fata justitiei doi ofiteri din MI6, pe care el i-a acuzat de complot in vederea asasinarii lui Gaddafi, este actiunea unor dictatori.

"Este coruptie, este imoralitate. Nu este numai abuz de putere, este o insulta la adresa celor care respecta litera legii, inclusiv a marii majoritati a opiniei publice britanice".

Intr-un articol publicat in presa in 1997, la un an dupa ce a parasit serviciul secret intern MI5, Shayler a afirmat ca serviciul secret detinea dosarele unor politicieni importanti din Partidul Laburist, inclusiv pe cel al secretarului de stat pentru Irlanda de Nord Peter Mandelson si cel al ministrului de interne Jack Straw, in timpul in care acestia se aflau in opozitie.

Shayler sustine ca in 1999 i-a trimis ministrului Jack Straw un dosar in care i-a prezentat pe larg dovezile pe care le detinea despre complotul impotriva liderului libian. Straw i-a raspuns ca se intereseaza de aceasta problema, in timp ce ministrul de externe Robin Cook a calificat afirmatiile lui Shayler "pure fantezii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO