Prima pagina

Un fond polonez a platit 21 mil. euro pentru Artima

Un fond polonez a platit 21 mil. euro pentru Artima
28.03.2005, 00:00 70

Polish Enterprise Fund (PEF) V a cumparat, dupa patru luni de negocieri, in cadrul unei tranzactii de 21 de milioane de euro, retailerul Artima, o afacere dezvoltata de omul de afaceri Florentin Banu si fondul de investitii SEAF Trans-Balkan Romania Fund.



PEF V a oferit 17 milioane de euro pentru actiuni, plus 4 mil. euro pentru preluarea datoriilor bancare.



"Pretul oferit a justificat exitul la acest moment avand in vedere ca piata de retail s-a maturizat, fiind nevoie de resurse financiare mult mai mari pentru a dezvolta un astfel de lant de magazine. Au existat si alte oferte de cumparare din partea unor parteneri strategici, insa acestea au fost refuzate", spune Mircea Jalba, director general al SEAF Trans-Balkan Romania Fund (TBRF), un fond de venture capital care a intrat in afacerea Artima in 2002, investind in doua etape in septembrie 2002 si martie 2003 1,55 milioane de euro.



Omul de afaceri Florentin Banu a incheiat astfel al doilea exit dintr-o afacere pe care a pornit-o de la zero, dupa ce la sfarsitul anului 2000, el si-a vandut catre grupul Nestle actiunile la producatorul de napolitane Joe IBC. Valoarea tranzactiei in aceasta afacere nu a fost facuta public.



De altfel, banii obtinuti din vanzarea Joe i-au permis lui Banu sa-si deschida propria retea de supermarketuri, Artima, in anul 2001, avand ca tinta construirea de supermarketuri in orasele mijlocii din Transilvania.



O data cu SEAF TBRF si Florentin Banu si-au vandut participatiile si ceilalti actionari.



SEAF TBRF, care a negociat cu PEF V in numele tuturor actionarilor Artima, detinea 19, 0288% din afacere. Ceilalti actionari la momentul vanzarii erau, pe langa Florentin Banu cu 27,22%, si institutii financiare precum DEG - Germania cu 26,91%, dar si persoane fizice precum Daniel Banu (fratele lui Florentin Banu) cu 2,48%, SEAF Central and Eastern Growth Fund cu 17,19%, Sandra Adametz cu 6,81% si Vlad Ardelean (directorul financiar al Artima) cu 0,36%.



"Cred ca strategia de success dezvoltata de Artima este cea care a atras cumparatorul si cred ca aceasta strategie va fi continuata de catre acesta", spune Jalba.



Florentin Banu nu a putut fi contactat, la fel ca si managerii fondului polonez de investitii.



Intrarea PEF V pe lista actionarilor Artima ar permite, potrivit analistilor pietei de retail, pregatirea retelei de magazine pentru a putea fi integrata in cadrul unor lanturi de profil.



In prezent, cele 14 magazine Artima situate in zona de vest a tarii au o structura neomogena, suprafetele de vanzare incepand la 600-800 de metri patrati si ajung aproape de 2.000 de metri patrati. In aceste conditii, magazinele cu suprafete mari ar putea fi preluate de retele de supermarketuri, in timp ce magazinele cu dimensiuni mai mici ar putea intra in atentia unora dintre retelele de magazine de tip discounter anuntate pentru a-si face intrarea pe piata locala in perioada urmatoare.



Artima a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de peste 31 de milioane de euro si un profit EBITDA (inainte de calcularea dobanzilor, impozitelor, deprecierilor si amortizarilor) de 2,3 milioane de euro.



In anul 2003, cifra de afaceri a companiei a fost, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, de aproximativ 16,4 mil. euro.



PEF V se afla la prima investitie directa pe piata romaneasca (fiind prezent pana acum doar in actionariatul unui consortiu care detine un pachet de actiuni la operatorul de telefonie mobila Orange Romania) si este familiarizat cu afacerile din retail dupa ce a dezvoltat in Polonia reteaua de supermarketuri El Dorado preluata de la un investitor local.



Enterprise Investors a ratat la sfarsitul anului trecut o alta afacere pe piata romaneasca, achizitia pentru 9 milioane de euro a unui pachet de 41% din actiunile companiei de credite de consum Credisson.



La momentul exitului din Artima SEAF TBRF a primit pentru pachetul sau de actiuni 3,2 mil. euro. "Tranzactia este una de success in conditiile in care fondurile de investitii care au investit in stadii incipiente, asa cum facem si noi, au un IRR net mediu de (rata de rentabilitate interna) doar 1,9%, in timp ce pentru aceasta investitie IRR-ul in investitia in dolari, considerand si celelalte venituri obtinute de Artima, a fost de 56%. Cheia succesului in Artima a fost un antreprenor de succes cu reputatie deja stabilita, o finantare venita la timp. Am intrat in aceasta afacere cand compania avea o situatie financiara dificila si am fost initiatorii consortiului de fonduri care a asigurat finantarea", sustine Jalba.



SEAF TBRF este un fond de tip venture capital, prezent pe piata romaneasca din 2001, detinut de un fond umbrela ai carui actionari sunt o serie de institutii internationale: International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, Black Sea Trade Development Bank si de o serie de investitori straini.



SEAF TBRF mai detine pe piata romaneasca investitii in Total Soft (un pachet de 40%), Telezimex Cluj (distribuitor de componente electronice), Elcomex Cernavoda (furnizor de servicii in industria energetica), Casa Real Estate (proiect de dezvoltare imobiliara in Cluj-Napoca), ILS Distribution (distribuitor de produse GSM) si Romphoto & GSM (retailer de produse GSM si servicii foto).



stelian.negrea@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO