Prima pagina

Un fond de investitii polonez intra in afacerea Credisson

Un fond de investitii polonez intra in afacerea Credisson
29.09.2004, 00:00 20



Fondul de investitii polonez Polish Enterprise Fund, unul dintre cele mai importante prezente in Romania, ar putea deveni luna viitoare actionar al companiei pentru credite de consum Credisson, in urma unei investitii de 10-15 milioane de euro, afirma surse apropiate tranzactiei.



In urma investitiei, care va sustine dezvoltarea Credisson pe o piata aflata la inceputul cresterii, fondul va ajunge sa detina cateva procente bune din actiunile companiei. Polish va ajunge astfel unul din primii trei actionari ca importanta ai Credisson, alaturi de fondul suedez Oresa Ventures si Florin Andronescu, directorul general al companiei.



Oficialii Enterprise Investors, compania care administreaza Polish Enterprise Fund, si cei ai Oresa Ventures nu au dorit sa comenteze pe marginea informatiilor privind tranzactia.



In urma cu cateva luni insa, Jacek Siwicki - managing partner al Enteprise Investors si Lucian Perl - reprezentantul fondului in Romania, au declarat intr-un interviu acordat Ziarului Financiar ca Polish Enterprise Fund tinteste doua investitii in valoare totala de 20 de milioane de euro anul acesta pe piata romaneasca.



In plus, Enterprise Investors a anuntat ieri ca va organiza pe 7 octombrie o conferinta de presa in care va da detalii despre "o investitie financiara majora intr-o companie romaneasca".



Daca tranzactia pentru Credisson se finalizeaza, aceasta va fi a doua investitie a Polish in Romania. Fondul este de mai multi ani unul din cei mai importanti actionari ai companiei de telefonie mobila Orange Romania, in urma unei investitii de circa 20 de milioane de euro.



Cealalta potentiala tinta a Polish Enterprise anul acesta era compania de retail Flanco, care avea o structura de actionariat asemanatoare celei a Credisson.



Tranzactia cu Flanco a fost incheiata insa de curand (saptamana trecuta) de alt fond, DBG, al carui principal finantator este banca germana Deutsche Bank.



Credisson a fost infiintata in urma cu doi ani prin externalizarea activitatii de credit de consum din Flanco. Prin urmare, cele doua companii au avut pana in vara acestui an aceiasi structura de actionariat: Oresa Venures (47%), Danube Fund - un fond de investitii elen (33%) si Florin Andronescu - fondatorul Flanco (20%).



In vara, Danube Fund si-a vandut actiunile din ambele companii catre Oresa Ventures, care a demarat in paralel, alaturi de Florin Andronescu, negocieri cu alti potentiali investitori financiari care sa sustina cu bani cresterea companiilor.



Credisson este prima companie de consumer finance din Romania si a fost infiintata datorita conditiilor macroeconomice favorabile (stabilizarea cursului monedei nationale si scaderea dobanzilor) si potentialului de crestere al pietei.



Compania estimeaza ca va acorda anul acesta credite de 100 de milioane de euro, nivel care este comparabil cu al unei banci de talie medie.



Polish Enterprise Fund a fost de altfel titularul unei povesti de succes in consumer finance in Polonia, unde a investiti cateva zeci de milioane de euro intr-o companie de credit de consum - Lukas, pe care a vandut-o apoi cu peste 200 de milioane de euro catre banca franceza Credit Agricole.



Polish, Oresa Ventures si Florin Andronescu vor aplica o strategie similara si in cazul Credisson, companie pe care o vor creste in urmatorii ani pentru a o vinde apoi catre un grup financiar gen AIG, GE Consumer Finance sau Citibank.



Anul acesta, Enterprise Investors, una din cele mai active companii de administrare de fonduri din Europa Centrala si de Est, a finalizat ridicarea unui nou fond, Polish Enterprise Fund V, a carui capitalizare initiala va fi de 300 de milioane de euro. Cu ocazia ridicarii fondului, compania a anuntat ca intentioneaza sa acorde o atentie mai mare Romaniei.



Fondurile de investitii au inceput sa caute oportunitati mai ales in tarile din valul doi de aderare la Uniunea Europeana, datorita potentialului mai mare de crestere a acestora.



Polish Enterprise Fund ar putea realiza anul acesta si primul exit de pe piata romaneasca: vanzarea actiunilor Orange, in cadrul careia Orange Franta va cumpara participatiile mai multor actionari minoritari ai Orange Romania.



Orange Franta detine peste 70% din actiunile filialei iar Polish Enterprise Fund face parte dintr-un consortiu de investitori ce detine 20% din actiunile Orange Romania.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO