Prima pagina

Un fond de investitii polonez a ochit doua afaceri de 20 mil. dolari

Un fond de investitii polonez a ochit doua afaceri de 20 mil. dolari
11.03.2004, 00:00 34



Polish Enterprise Fund, unul din cele mai importante fonduri de investitii regionale prezente in Romania, este in negocieri pentru a finaliza anul acesta doua tranzactii in valoare de 20 de milioane de euro pe piata romaneasca, a declarat ieri la Bucuresti Jacek Siwicki, managing partner al Enterprise Investors, compania care administreaza fondul.



Declaratiile lui Siwicki survin in contextul in care pe piata romaneasca se vehiculeaza de mai multe saptamani informatii conform carora Polish Enterprise Fund negociaza achizitia unui pachet important de actiuni in compania de retail cu electrocasnice Flanco. De asemenea, conform acelorasi informatii, fondul ar putea deveni si actionar al societatii de consumer finance Credisson, in urma unei majorari de capital.



In prezent, Flanco si Credisson au aproximativ aceiasi structura de actionariat, fiind detinute de fondurile de investitii Oresa Ventures si Danube Fund si omul de afaceri Florin Andronescu.



Tranzactia prin care Polish Enterpsie Fund va cumpara de la Danube Fund un pachet de circa 33% din actiunile Flanco este estimata la circa 10 - 15 milioane de euro.



Siwicki nu a dorit sa comenteze informatiile sau sa precizeze sectoarele in care vor avea loc investitiile. Managerul polonez a specificat totusi ca ariile in care compania si-a dovedit in ultimii ani expertiza sunt consumer finance, retail, telecomunicatii sau industria farmaceutica.



"In aceste domenii activam deja de foarte mult timp si am inceput sa actionam deja ca un investitor semi - strategic. In Romania, de exemplu, am cautat mult timp oportunitati de a investi in retele de supermarketuri, am purtat chiar discutii avansate pentru a intra in astfel de afaceri dar nu am finalizat negocierile", a declarat Siwicki.



Polish Enterprise Fund are in prezent o singura investitie in Romania, de circa 20 de milioane de euro, fiind actionar indirect al operatorului de telefonie mobila Orange. Expunerea pe Romania a fondului poate fi considerata foarte mica daca se tine cont de faptul ca Enterpise Investors a investit in regiunea Europei Centrale si de Est peste 600 de milioane de euro, prin intermediul familiei de fonduri Polish Enterpsie Fund (I,II,III si IV).



Recent, Enterprise Investors a finalizat ridicarea unui nou fond, Polish Enterprise Fund V, a carui capitalizare initiala va fi de 300 de milioane de euro.



Cu ocazia ridicarii noului fond, compania si-a propus sa devina mai activa si pe piata romaneasca.



"Putem investi circa 40% din banii noului fond in afara Poloniei. Una din marile probleme de care ne lovim in Romania este lipsa unei perspective de exit care s-a dovedit de mare succes in Polonia: vanzarea actiunilor la Bursa de Valori. Bursa de la Bucuresti are lichiditate foarte mica, situatie care nu se va schimba decat odata cu aparitia fondurilor private de pensii", a spus Siwicki.



Fondurile de investitii de tip private equity investesc pentru a sustine cresterea unei companii si a o vinde apoi catre un investitor strategic. In ultimii ani, o oportunitate de exit a devenit si vanzarea actiunilor prin oferta secundara la Bursa de Valori.



Atentia in crestere a Enterprise Investors pentru Romania face parte dintr-o tendinta mai larga de pe piata europeana de private equity: fondurile de investitii au inceput sa caute oportunitati mai ales in tarile din valul doi de aderare la Uniunea Europeana, datorita potentialului mai mare de crestere a acestora.



Polish Enterprise Fund ar putea realiza anul acesta si primul exit de pe piata romaneasca: vanzarea actiunilor Orange in cadrul careia Orange Franta va cumpara participatiile mai multor actionari minoritari ai Orange Romania.



Orange Franta detine peste 70% din actiunile filialei iar Polish Enterprise Fund face parte dintr-un consortiu de investitori ce detine 20% din actiunile Orange Romania.



Tranzactia prin care Orange va ajunge sa detina peste 90% din actiunile Orange Romania este estimata la mai multe sute de milioane de dolari.



"Decizia de vanzare va depinde foarte mult de pret. Nu ne grabim sa vindem in orice conditii, mai ales ca Orange Romania are inca un potential foarte bun de crestere", a afirmat Siwicki.



Alaturi de Polish Enterprise Fund, in Romania mai activeaza o serie de fonduri regionale: AIG New Europe Fund, parte a grupului american AIG, Advent Central&Eastern Europe II (administrat de compania americana Advent International), Baring Central Eastern Europe sau Oresa Ventures.



Acestea sunt in prezent actionari ai unor companii precum Astral Telecom, Orange, Terapia Cluj, Topway, Infopress, Flanco sau Euromedia.



In urmatorii ani, se estimeaza ca nu numai fondurile de investitii poloneze se vor uita mai atent la Romania ci si companiile care desfasoara activitati de productie in Polonia. Motivul este faptul ca Romania va mai beneficia, spre deosebire de Polonia (care a intrat in Uniunea Europeana), inca doi sau trei de protectia taxelor vamale.



De exemplu, producatorul polonez de sucuri naturale La Festa a anuntat de curand ca va muta o parte din capacitatile de productie din Polonia in Romania.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO