Prima pagina

Un barbat inarmat a luat ostatici 29 de copii si trei educatoare intr-o gradinitadin Luxemburg

02.06.2000, 00:00 20



Locuitorii oraselului luxemburghez Wasserbillig au trait in ultimele doua zile un adevarat cosmar, dupa ce un barbat inarmat cu un pistol, o grenada si un cutit a luat ostatici, miercuri dupa-amiaza, 29 de copii si trei educatoare intr-o cresa-gradinita, relateaza Reuters. Barbatul, un algerian in varsta de 40 de ani care detine cetatenie luxemburgheza din 1982, a cerut ieri dimineata autoritatilor locale un microbuz care sa-l duca la aeroportul Grand Duchy's Findel, de unde intentiona sa plece spre Libia. La putin timp dupa expirarea termenului dat pentru aducerea microbuzului (08.30 ora locala), individul, despre care oficialitatile spun ca este dezechilibrat mintal, a eliberat doi copii, un baiat si o fetita, in varsta de trei si, respectiv, patru ani, au declarat agentiei Reuters rudele unora dintre copiii tinuti ostatici. Potrivit unui localnic, inca o fetita a fost eliberata ieri dupa-amiaza, insa politia nu a putut confirma acest lucru. Reporterii aflati la fata locului au declarat ca o masina a politiei s-a indreptat spre gradinita si a dus un copil in cladirea unde se afla parintii copiilor tinuti ostatici. Un membru din conducerea politiei locale, Andree Colas, a declarat ca atacatorul a mai eliberat un baietel, numarul copiilor ramasi ostatici ajungand astfel la 25.

Premierul portughez Antonio Guterres a declarat presei, la Lisabona, ca printre ostatici se afla 13 copii de nationalitate portugheza.

Purtatorul de cuvant al politiei locale, Joseph Schmit, a declarat ca pe parcursul noptii au avut loc negocieri intensive cu atacatorul. "Suntem increzatori ca vom putea pune capat acestei situatii fara violenta in urmatoarele ore", a spus Schmit.

Forte speciale inarmate ale politiei luxemburgheze au inconjurat gradinita si au fost in stare de alerta pe tot parcursul noptii de miercuri spre joi.

Ministrul luxemburghez de interne Michel Wolter a declarat intr-o conferinta de presa ca autorul luarii de ostatici are doi copii in varsta de 7 si, respectiv, 11 ani, insa acestia i-au fost luati de serviciile de asistenta sociala, avand in vedere starea sanatatii sale. Atacatorul lucra ca bodyguard si este specialist in arte martiale.

Criza ostaticilor de la gradinita din Wasserbillig a inceput miercuri la 15.30 ora locala, cand barbatul a intrat in cladirea institutiei si a luat ostatici 40 de persoane, copii si educatoare. Cinci ore mai tarziu el a eliberat opt dintre ostatici. O educatoare care l-a vazut pe barbat conducand un grup de copii intr-o camera a reusit sa iasa din gradinita impreuna cu sase copii si a alertat politia. Initial, el a cerut politiei un autoturism si un avion si a tinut ca psihiatrul sau sa fie chemat la fata locului.

Incidentele violente sunt rare in Luxembourg. Potrivit unor statistici intocmite de ONU, in aceasta tara are loc mai putin de o infractiune la 100.000 de locuitori.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO