Prima pagina

Ultima strigare pentru Banca Agricola: 7 milioane de dolari

19.03.2001, 00:00 20



Banca austriaca Raiffeisenbank si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) ofera 7 milioane de dolari cash pentru 90% din actiunile Bancile Agricole, sustin surse apropiate tranzactiei.

Oferta contine si o majorare de capital ulterioara, de 30 milioane de dolari. Cu conditia ca statul sa mai aloce, intre timp, 146 milioane de dolari cu care sa acopere pierderile istorice ale bancii.

Discutiile pe marginea ofertei, intre autoritatile romane si reprezentantii consortiului, au inceput la sfarsitul saptamanii trecute. In paralel cu oferta financiara se discuta, incepand de astazi, si oferta tehnica.

"Nu este exclus ca, in cazul in care Societatile de Investitii Financiare (SIF) vor fi dispuse sa renunte la a-si exercita dreptul de preemtiune in cadrul majorarii de capital promise de Executiv, Raiffeisenbank sa creasca pretul oferit pentru pachetul majoritar. In caz contrar, sunt deja existente scenarii pentru preluarea unui pachet mai mic.

Normal, pretul va scade proportional", au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzactiei. La Banca Agricola trebuie sa aiba loc o majorare de capital cu 3.944 miliarde de lei (146 milioane de dolari), pentru a aduce banca "pe zero".

"Intre momentul semnarii efective a contractului de preluare a bancii si intrarea noilor proprietari in posesia actiunilor, in general mai este ceva timp, asa ca majorarea de capital promisa de Executiv va avea loc in aceasta perioada. Problema cea mai mare este acum cea referitoare la ceea ce vor decide SIF-urile", mai spun sursele mentionate.

Patru dintre cele cinci SIF-uri, respectiv Muntenia, Moldova, Transilvania, Banat-Crisana, detin acum in jur de 25% din Banca Agricola, iar intentia lor nu este nici acum clara. SIF-urile nu s-au hotarat daca sunt dispuse sa mai investeasca in Banca Agricola sau nu.

Raiffeisenbank si-a anuntat la inceputul lunii februarie intentia de a cumpara Banca Agricola. Intrucat au existat probleme juridice legate de acoperirea pierderilor bancii, Raiffeisbank a facut presiuni pentru a se clarifica aceasta situatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO