Prima pagina

UE: Mai aveti de lucru la privatizare si restructurarea economiei

27.09.2006, 19:47 23

"Romania a facut progrese. Totusi, inca exista motive de preocupare" - aceasta formulare poate fi regasita in aproape toate concluziile economice ale ultimului raport de monitorizare al Comisiei Europene.
Raportul puncteaza "progresele" si domeniile unde autoritatile inca au mult de lucru pentru a indeplini cerintele europene. Astfel, Romania primeste "note bune" de la UE pentru o parte a politicii fiscal-bugetare, pentru continuarea reducerii inflatiei si imbunatatirea mediului de afaceri, in timp ce privatizarea si restructurarea economica sunt principalele probleme semnalate de oficialii europeni. Desi este vorba de ultimul raport de monitorizare inaintea integrarii, formularea "inca exista motive de preocupare" arata un ton rezervat al Comisiei.
"Evolutiile macroeconomice sunt bine reflectate de raport, iar concluziile sunt asemanatoare cu cele din raportul precedent. In orice caz, nu exista surprize pe partea economica a raportului", spune Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante.
Raportul trece in categoria "progrese" faptul ca bugetul public sta pe plus (cu un excedent de 1,5% din PIB in prima jumatate a anului), dar depuncteaza Guvernul pentru intentiile de relaxare a politicii de cheltuieli publice. In opinia Comisiei, rectificarile bugetare de anul acesta (trei la numar, deocamdata) si cresterea tintei de deficit (de la 0,5% din PIB la 2,5% din PIB) sunt politici imprudente.
Relaxarea politicii bugetare ar fi o masura prociclica, adica ar putea supraincalzi economia, stimuland cererea de consum intr-un moment in care aceasta este deja inalta. Raportul noteaza ca doar jumatate din cheltuielile suplimentare prevazute de rectificari merg in investitii, iar restul ajung in salarii si subventii, alimentand inflatia.
Cat priveste legislatia fiscala, concluziile raportului noteaza ca pozitive ultimele modificari, in sensul cresterii bazei de impozitare si a unei etajari mai bune a nivelelor de fiscalitate, adica alinierea mai multor impozite (in special cele pe venit) la nivelul cotei de 16%. Singura problema la fiscalitate ramane taxa de inmatriculare auto, despre care raportul noteaza ca este neconforma cu legile din Uniune.
In viziunea Comisiei, continuarea procesului de dezinflatie ar putea fi pusa in pericol de cresterea deficitului public, majorarile salariale si cresterea consumului pe credit. Raportul noteaza ca tinta de inflatie a BNR pe anul acesta (5% plus sau minus un punct procentual) are sanse reduse sa fie atinsa. In plus, perspectiva de atingere a tintei de inflatie din 2007 (4% plus/minus un punct) se inrautateste din cauza relaxarii politicii bugetare si a creditului privat, spun europenii.
"Riscurile macro le stim si noi, mai ales privind relaxarea politicii bugetare, de exemplu", spune Daianu, aratand ca raportul se refera mai mult la aspecte institutionale (legate de administratia publica) decat la situatia economica.
In lupta cu inflatia, raportul noteaza ca pozitiva intarirea politicii monetare a BNR, prin cresterea usoara a ratei dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei (in luna iunie).
De asemenea, cresterile salariale au fost depasite de cresterea mai rapida a productivitatii, relaxand tensiuni inflationiste suplimentare din aceasta directie, precizeaza raportul.
Cele mai mari probleme ale politicilor economice raman privatizarea si restructurarea prea lente ale companiilor de stat din industrie, care continua sa inghita subventii, sa produca pierderi si sa acumuleze arierate (datorii mai noi sau mai vechi) la bugetele statului. Raportul "taxeaza" intarzierile privatizarilor din sistemul bancar (cu referire indirecta la BCR, unde procedurile nu s-au incheiat nici la zece luni de la semnarea contractului de privatizare, si la CEC, unde intarzie anuntarea castigatorului licitatiei).
Tot la intarzieri, raportul plaseaza si privatizarile din sectorul energetic si din cel de aparare. Tractorul Brasov este dat ca exemplu negativ pentru unele companii de stat, in cazul carora "continuarea subventiilor este preferata lichidarii", spune raportul Comisiei.
Acesta aminteste promisiunea Guvernului, care spune ca va privatiza cinci colosi industriali pana in martie 2006, dar spune ca aceasta promisiune este departe de indeplinire.
Desi nivelul arieratelor s-a redus per total, companiile de stat continua sa acumuleze datorii, in principal la facturile energetice. Aceasta practica este considerata "endemica" de autorii raportului. De asemenea, Guvernul primeste o nota proasta pentru reluarea practicii de stergere a datoriilor, cu referire directa la cazul Termoelectrica, unde statul a luat decizia stergerii datoriilor "fara sa prezinte masuri convingatoare de reforma si restructurare", apreciaza raportul de monitorizare.
Vezi pagina 13

Unde stam bine...
Bugetul public inregistreaza un excedent de 1,5% din PIB la mijlocul anului
Colectarea veniturilor la buget s-a imbunatatit, mai ales la impozitul pe venit si TVA
Amendarea Codului fiscal a crescut baza de impozitare si a ameliorat nivelul impozitelor
Procesul de dezinflatie a continuat
BNR a intarit politica monetara, in asteptarea unor presiuni inflationiste
In general, cresterea salariului real a fost depasita de ritmul ridicat al productivitatii
Libertatea de circulatie a serviciilor s-a imbunatatit semnificativ
Reforma in sectorul minier a continuat conform programului
Arieratele companiilor la bugetul public au scazut
Marii datornici la buget au fost supusi fie falimentului, fie procedurii de executare silita
Politica concurentiala s-a imbunatatit, in sensul reducerii ajutoarelor de stat

Si unde sunt inca probleme
Privatizarea si restructurarea din industrie aproape au stagnat
Domeniile cu cele mai mari intarzieri sunt cel bancar, cel energetic si cel de aparare
Politica bugetara da semne de relaxare, cu riscuri de prociclicitate
Cresterea cheltuielilor publice va aloca prea mult salariilor si subventiilor si prea putin investitiilor
Relaxarea bugetara si cresterea creditului privat scad sansele de atingere a tintelor de inflatie
Bancile si companiile de investitii nu sunt inca pregatite sa aplice programul Basel II
Reforma sistemului de pensii inca nu a fost adoptata de Parlament
Taxa de inmatriculare auto este neconforma cu legislatia europeana
Gradul de acoperire cu polite obligatorii RCA a pietei de asigurari auto a crescut
Guvernul a revenit la practica stergerii datoriilor
Arieratele fiscale (catre bugetul public) raman la niveluri substantiale
Neplata facturilor energetice ramane endemica in industrie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO