Prima pagina

Ucraina vs. Romania - o posibila confruntare software in outsourcing

09.04.2003, 00:00 24

Ucraina devine rivalul cel mai de temut pentru Romania in lupta pe proiectele de outsourcing din industria de software si servicii IT, in conditiile in care cele mai bune piete pentru astfel de contracte, sunt, pentru romani, tarile din jur: fosta Iugoslavie, Turcia, Bulgaria si Moldova, a apreciat Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii IT(ANIS), in deschiderea Salonului soft21.ro.
Totodata, ponderea softului cu "eticheta" clara romaneasca - a se citi licentele- ramane insignifianta  in totalul exportului software si servicii IT, care este dominat de comenzile primite in outsourcing (subcontractare).
"Din totalul exportului romanesc de soft si servicii IT, 97% il reprezinta proiectele de outsourcing si numai 3% vanzarea de licente romanesti", explica Talpes. Conform unui studiu realizat de compania de cercetare IDC, Romania a exportat in 2002 soft si servicii IT in valoare de 130 de milioane de dolari. Ca urmare, valoarea proiectelor de outsourcing prin care firmele romanesti, pe post de subcontractori, au realizat software si servicii IT pentru clienti externi se ridica la 126 milioane de dolari. Astfel, numai patru milioane de dolari au fost castigati prin vanzarea in strainatate de licente de software produs in Romania.
Talpes este realist si nu vede o rasturnare a situatiei."Nu trebuie sa ne asteptam ca, in exportul romanesc de soft si servicii, ponderea licentelor proprii sa creasca in urmatorii ani", apreciaza el.
O speranta pentru firmele romanesti de software o reprezinta, mai nou, pietele asiatice si de aceea ARIES (Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software) intentioneaza sa-si deschida o reprezentanta in Japonia, a mai anuntat Florin Talpes.
Potrivit IDC, anul trecut valoarea pietei romanesti de software si servicii IT a fost de 169 milioane de dolari. In acest an, piata ar urma sa creasca la 200 milioane de dolari.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO