Prima pagina

TWA 800 s-a prabusit din cauza unei explozii la rezervorul de combustibil

24.08.2000, 00:00 166



Anchetatorii americani au ajuns la concluzia ca o explozie produsa in rezervorul de combustibil a provocat, in 1996, prabusirea avionului Boeing 747 al companiei americane TWA, care avea la bord 230 de pasageri. Cauza accidentului a fost mult timp un mister.

Una din cele mai vehiculate ipoteze era aceea ca aeronava a fost doborata de explozia unei bombe plasate la bord sau de o racheta. Cursa TWA 800 care asigura legatura intre New York si Paris a explodat in zbor, la 17 iulie 1996, la 12 minute dupa decolarea de pe aeroportul John F. Kennedy.

Dr. Bernard Loeb, unul dintre membrii comisiei de ancheta, a declarat la o intalnire a Biroului National pentru Siguranta Transporturilor (NTSB) ca probele fizice "duc la concluzia ca motivul distrugerii in aer a cursei TWA 800 a fost o explozie in interiorul rezervorului de combustibil". Loeb a respins teoriile potrivit carora la originea exploziei ar fi stat o bomba sau chiar o racheta.

"Prabusirea demonstreaza grafic ca si intr-unul din cele mai sigure sisteme de transport din lume lucrurile pot merge extrem de prost", a spus presedintele NTSB, Jim Hall.

Grupuri de interese sustin ca guvernul american ascunde adevarata cauza a accidentului. Un astfel de grup care se intituleaza Alianta Martorilor TWA a publicat un anunt pe pagina Internet a ziarului "The New York Times", in care sustine ca avionul a fost doborat de o racheta.

Ei isi bazeaza afirmatiile pe declaratiile unor martori oculari care spun ca au vazut o raza de lumina indreptandu-se spre avion cu cateva secunde inainte de explozie. Bernard Loeb a explicat acest lucru spunand ca martorii oculari au vazut probabil o dara de combustibil arzand, in conditiile in care avionul a mai zburat timp de 30 de secunde dupa explozie.

"Explozibilii de mare putere lasa semne distincte cum ar fi gauri mari. In nici una din bucatile de fuselaj recuperate din ocean nu a fost gasita o asemenea avarie", a mai spus Loeb.

Anchetatorii vor face unele recomandari privind imbunatatirea conditiilor de securitate la aparatele Boeing 747 chiar daca, dupa producerea accidentului, au fost efectuate o serie de modificari. Loeb a precizat ca sistemul de cabluri electrice la unele modele mai vechi de Boeing 747 prezinta inca motive de ingrijorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO