Prima pagina

Trei soldati israelieni ucisi intr-un raid asupra unui sat din Cisiordania

28.08.2000, 00:00 24



Trei soldati israelieni si-au pierdut viata si unul a fost ranit in timpul unui raid efectuat sambata-noaptea asupra unui sat din Cisiordania in incercarea de a aresta un lider al miscarii islamice Hamas, a anuntat armata israeliana, citata de Reuters.

Potrivit martorilor oculari, in momentul in care sute de militari israelieni au incercuit satul Assira al-Shamaliyeh, din apropiere de Nablus, si au inceput sa perchezitioneze casele, s-au auzit schimburi intense de focuri. Comandantul armatei israeliene, Shaul Mofaz, a declarat ieri ca cei trei soldati ucisi in timpul raidului au fost, se pare, victimele propriilor lor tovarasi de arme.

Localitatea Assira al-Shamaliyeh este sub control comun israeliano-palestinian, in timp ce Nablus se afla sub jurisdictie palestiniana completa, ceea ce inseamna ca cei care se vor refugia acolo nu vor mai putea fi retinuti de fortele de securitate israeliene.

Mahmoud Abu Hanoud, militantul islamic pe care il cautau militarii israelieni, a reusit sa se refugieze la Nablus, unde se afla in custodia politiei palestiniene. Abu Hanoud a fost internat la Spitalul Evanghelic din Nablus si se afla in afara oricarui pericol, au anuntat surse palestiniene.

In timp ce armata israeliana cerceta locuintele din Assira al-Shamaliyeh, Abu Hanoud si un alt barbat, identificat doar sub numele Nidal, au deschis focul asupra soldatilor care au ripostat, a declarat comandantul armatei israeliene din Cisiordania, generalul Yitzhak Eitan. Abu Hanoud a reusit sa fuga, insa Nidal a fost capturat.

Nu se stie daca Abu Hanoud s-a predat in momentul in care a ajuns in Nablus sau a fost prins de politia palestiniana. Ministrul interimar de externe al Israelului, Shlomo Ben-Ami, nu a spus daca tara sa va cere extradarea lui Abu Hanoud. Acesta era cautat pentru doua atentate cu bomba comise in Ierusalim in 1997, in urma carora 43 de oameni, inclusiv cinci militanti islamisti kamikaze, au fost ucisi. Abu Hanoud este considerat liderul aripii miltare a Hamas, Izzedine al Qassam.

Saptamana trecuta, autoritatile israeliene au anuntat ca au descoperit in teritoriile controlate de palestinieni o retea de militanti care are legaturi cu teroristul international Osama ben Laden. La inceputul acestei luni, politia palestiniana a gasit la Nablus o fabrica de explozibili, dupa ce a arestat mai multi membri ai Hamas. Miscarea de rezistenta islamica Hamas a negat orice legaturi cu Osama ben Laden, declarandu-si in acelasi timp opozitia fata de procesul de pace.

Raidul intervine intr-un moment in care negocierile israeliano-palestiniene sunt blocate si ambele parti sunt sceptice in privinta ajungerii la un acord de pace pana la 13 septembrie asa cum era prevazut.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO