Prima pagina

Tranzactii valutare triple fata de 2005

17.01.2006, 20:51 26

Inceput de an in forta pe piata valutara: volumul zilnic al tranzactiilor se situeaza la un palier superior frecvent de peste 700 milioane de euro, fata de o medie de 300-400 de milioane in urma cu un an.

Cresterea de volum este cu atat mai semnificativa cu cat BNR si-a mentinut pozitia relativ neutra fata de piata valutara, in conditiile in care pana nu de mult cea mai consistenta parte din totalul tranzactiilor era reprezentata de interventii ale bancii centrale.

Aceasta pozitie importanta a BNR a fost reflectata in octombrie 2005, cand volumul tranzactiilor a cazut la 8,5 mld. euro fata de 11,2 mld. euro in septembrie, in absenta operatiunilor BNR.

In acest context, volumele din ce in ce mai mari ale tranzactiilor cu valuta pot fi puse pe seama unui interes in crestere pentru aceasta piata atat din partea nerezidentilor, cat si a companiilor locale. Piata valutara se pozitioneaza astfel ca una dintre cele mai importante ca volum al sumelor vehiculate, fiind de altfel si cea mai veche si mai functionala piata reglementata dupa 1990.

Pe piata de capital, de exemplu, volumul mediu zilnic al tranzactiilor de-abia ajunge la opt milioane de euro.

Pe piata monetara interbancara, volumul mediu zilnic al tranzactiilor depaseste echivalentul in lei a 300 mil. euro, mai ales cand intervine si BNR. In septembrie-octombrie 2005, cand banca centrala a redus drastic sterilizarea, volumele s-au prabusit la echivalentul a circa 100 mil. euro.

Din noua sedinte de tranzactionare desfasurate de la inceputul anului, patru s-au soldat, conform statisticilor BNR, cu un volum superior al cumpararilor de valuta de la clienti comparativ cu vanzarile catre acestia, ceea s-a reflectat intr-o apreciere vizibila a leului, care a recuperat astfel pierderea inregistrata in decembrie. Fata de luna trecuta, cursul a scazut cu 1,3% in raport cu euro, respectiv cu peste 3% in raport cu dolarul american.

Cat priveste tranzactiile dintre banci, volumele acestora fluctueaza destul de mult, mergand de la 78 la 260 mil. euro intr-o zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO