Prima pagina

Topul celor mai importante evenimente de azi

15.05.2008, 19:49 12

1. Rompetrol Rafinare, pierderi de 34,3 milioane lei. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania grupului Rompetrol care opereaza rafinaria Petromidia, a inregistrat in primul trimestru pierderi neconsolidate de 34,3 mil. lei (9,3 mil. euro), cu 57% mai mari decat in perioada similara a anului trecut, chiar daca afacerile companiei au crescut cu 65%, la 1,94 mld. lei (526 mil. euro).

Printre motivele invocate pentru scaderea profitului au fost evolutia pretului barilului de titei pe piata internationala, care a avut ca efect reducerea marjelor de rafinare, si deprecierea dolarului in raport cu euro.

Un alt factor care a influentat negativ rezultatele companiei a fost reprezentat de cresterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorarii dobanzilor de referinta pe piata interbancara.

La mijlocul lunii aprilie, grupul Rompetrol estima pentru anul acesta afaceri de 12 miliarde dolari. La nivel international, Rompetrol are peste 650 de benzinarii. Pachetul majoritar de actiuni al grupului a fost cumparat anul trecut de KazMunaiGaz intr-o tranzactie evaluata de 2,7 mld. dolari.

Intr-un raport facut public azi, ING estimeaza venituri de 5 miliarde dolari in 2008 pentru KazMunaiGaz, cu 25% peste nivelul raportat anul trecut, iar pentru anii 2009-2010 divizia de research a grupului financiar anticipeaza scaderi, generate de majorarea taxelor, precum si de un declin pe termen lung al pretului petrolului.

Astfel, pentru anul 2009, grupul financiar olandez estimeaza venituri de 4,4 miliarde de dolari pentru compania din Kazakhstan, in scadere cu circa 13% fata de nivelul prognozat pentru anul in curs, in timp ce in 2010 indicatorul s-ar reduce cu inca 11%, la 3,9 miliarde de dolari.


2. Deficitul de cont curent scade la 3,51 mld. euro. Investitiile straine directe urca in martie cu 38%. Deficitul de cont curent si-a redus ritmul de crestere in primul trimestru la 10,9%, pana la 3,51 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In primul trimestru al anului trecut deficitul de cont curent a urcat cu aproape 125%.

Influenta determinanta asupra soldului a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 3,86 miliarde de euro, mai mare cu 9,9% fata de primele trei luni din 2007.

Valoarea investitiile straine directe a urcat in luna martie cu 38%, la 1,67 miliarde de euro, comparativ cu 1,21 miliarde de euro la in luna februarie.


3. Romania - locul cinci in UE in functie de cresterea inflatiei in aprilie. Romania s-a mentinut pe pozitia a cincea in Uniunea Europeana in functie de ritmul de crestere a inflatiei in luna aprilie, de 8,7%, valori mai mari fiind consemnate in Letonia, Bulgaria, Lituania si Estonia, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Preturile de consum din Romania au crescut in martie cu 0,5% comparativ cu luna precedenta.


4. Auchan Romania anunta investitii de peste 300 milioane euro. Auchan va deschide in acest an doua hipermarketuri, unul in Bucuresti, in zona Militari, si unul in Suceava, pentru care va aloca circa 80 de milioane de euro, iar pentru 2009 vizeaza extinderea retelei cu alte opt unitati.

"In acest an, avem in plan deschiderea unui hipermarket in zona Militari din Bucuresti si unul in Suceava. Investitia, care acopera constructia centrului, echiparea acestuia si achizitia pentru un an a stocului de marfa, se ridica la 30-40 de milioane de euro pe unitate", a declarat astazi directorul general al retelei de hipermarketuri Auchan, Regis Mougel, la seminarul "Expansiunea Lanturilor de Retail, fata in fata cu Legile Concurentei", organizat de Ziarul Financiar si firma de avocatura Salans.


5. SIF-urile au castigat peste 5 procente in sedinta BVB de azi. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au continuat si astazi cresterea puternica inceputa ieri (+4,2%), apreciindu-se cu 5,3% la inchiderea sedintei bursiere. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a castigat 3,95%, pe o piata bursiera cu o crestere medie de 2,85%.

Valoarea totala a tranzactiilor a urcat la 44,8 milioane de lei (12,2 milioane de euro), cel mai ridicat nivel din ultimele opt sedinte. Cel mai mare rulaj a fost consemnat de actiunile BRD, Banca Transilvania si SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO