Prima pagina

Topul celor mai importante evenimente de azi

12.06.2008, 19:42 206

1. Romania, pe locul cinci in topul destinatiilor pentru investitii. Romania se afla in topul destinatiilor luate in considerare de investitorii straini pentru extinderea activitatii, ocupand locul al treilea in regiune dupa Polonia si Rusia, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit Ernst & Young.

La nivelul intregii Europe, Romania se plaseaza pe locul al cincilea in clasamentul destinatiilor pentru investitii, 10% din principalele companii straine chestionate de E&Y anuntand ca ne iau in considerare pentru extinderea activitatii. Principalele competitoare sunt Polonia, pentru care opteaza 18% din investitori, Germania - 16%, Rusia - 12% si Franta - 11%.

In privinta numarului de locuri de munca create, Romania se afla pe locul sase, anul trecut creand aproape 12.500 de locuri de munca noi, respectiv 7% din totalul job-urilor create in Europa.


2. Vosganian: Deficitul bugetar pentru 2009 va fi in jur de 2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi construit cel mai probabil pe un deficit de aproximativ 2% din PIB, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Cred ca specialistii care au facut estimari privind presiunile care vor veni pe buget in 2009 de la pensii nu au luat in calcul ca veniturile vor creste fata de acest an cu aproximativ 4-5 miliarde euro", a spus Vosganian.

Declaratiile ministrului Economiei vin ca raspuns la afirmatiile comisarului european pentru Economie si Afaceri Monetare, Amelia Torres, conform careia Romania va inregistra in 2009 un deficit bugetar de 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% admis in UE.

In privinta cresterii economice a Romaniei, Vosganian a declarat ca in trimestrul al doilea aceasta va ajunge la un nivel apropiat de 8%, dupa avansul de 8,2% din primul trimestru, cea mai mare crestere inregistrata intr-un prim trimestru dupa 1990.


3. CNP ar putea revizui la 7,5% estimarea privind cresterea economica din 2008. Estimarile privind cresterea economica a Romaniei din 2008 ar putea fi modificate in toamna aceasta, cu un punct procentual de la 6,5% la 7,5%, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu.

"Din sondajele de pana acum, nu sunt semnale ca in trimestrul II va incetini cresterea economica, deci vom avea undeva la 7,5-8%. Totusi, in a doua parte a anului trecut am avut parte de o accelerare a economiei, iar prin efectul de baza in semestrul II din 2008 avansul relativ al PIB ar putea sa fie usor mai jos", a spus Ghizdeanu.


4. Romanii au cheltuit 80 milioane euro pe vodca in 2007. Vanzarile de vodca s-au ridicat anul trecut la peste 80 milioane euro (269,6 milioane lei), in crestere cu 13% in lei, in timp ce volumele s-au diminuat cu aproape 8%.

Piata este dominata de producatorii interni, Prodal si Scandic Distilleries, companie din grupul de firme European Drinks detinut de fratii Ioan si Viorel Micula. Celor doi jucatori mari li se alatura Alexandrion Group Romania, Prodalcom Botosani si Prodvinalco Cluj, care detin o cota de piata valorica de 56%.


5. Farmache, BVB: Nuclearelectrica nu poate fi listata anul acesta. Compania de stat Nuclearelectrica nu va putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pana la sfarsitul acestui an, in conditiile in care nu s-a demarat efectiv acest proces, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache.

"Ne-am intalnit cu conducerea Nuclearelectrica, exista perspectiva, dar nu s-a demarat efectiv acest proces", a spus Farmache, la conferinta "CEE Credit Risk", organizata de agentia Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO