Prima pagina

Tony Blair: Banii din petrolul irakian vor fi ai vostri

11.04.2003, 00:00 17

Irakienii au iesit si ieri pe strazi pentru a sarbatori sfarsitul epocii Saddam. Aproximativ 10.000 de combatanti si civili kurzi au invadat strazile orasului Kirkuk, eliberat ieri de sub controlul irakienilor, pentru a-si manifesta bucuria si entuziasmul. Kirkuk este situat in cea mai bogata zona petrolifera, de unde se extrage o treime din petrolul irakian. Cine va controla aceasta zona va controla de fapt rezervele de petrol ale Irakului. Ipoteza ca in Kirkuk sa fie instalata o administratie a kurzilor irakieni a determinat Turcia sa treaca ieri la amenintari. Potrivit responsabililor de la Ankara, Turcia nu va admite acest lucru. Turcii se tem de faptul ca daca minoritatea kurda va cotrola o parte din petrolul irakian va avea posibilitatea materiala sa determine o schimbare si sa destabilizeze zona de sud a Turciei, unde traieste, de asemenea, o puternica minoritate kurda.
Departe de framantarile geo-politice, kurzii de rand si-au invins teama si au iesit pe strazi doar dupa ce au vazut la televiziuni imagini cu statuile lui Saddam daramate una cate una si batute cu papucii- un gest de ocara pentru irakieni. Fortele americane si britanice au deschis ieri la Bagdad un post arab de televiziune-Spre Libertate- care va emite la inceput o ora pe zi. Primele mesaje au venit din partea presedintelui american George W. Bush si a premierului britanic Tony Blair, care s-au prezentat cu titulatura intreaga irakienilor. Tony Blair a promis:"Noul Irak va fi condus de poporul irakian...Banii din petrolul irakian vor fi ai vostri".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO