Prima pagina

The Sunday Telegraph: Bin Laden admite ca este autorul atentatelor

12.11.2001, 00:00 20



Publicatia britanica The Sunday Telegraph a anuntat ieri ca detine o copie a unei inregistrari video in care Usama Bin Laden, principalul suspect al Washingtonului in atentatele din 11 septembrie, recunoaste ca, impreuna cu organizatia sa Al-Qaida, este responsabilul acestor atentate.

Potrivit The Sunday Telegraph, miliardarul saudit ar fi declarat, intr-o caseta video, inregistrata in muntii din Afganistan, la sfarsitul lunii octombrie: "Daca razbunarea mortii poporului nostru este un act terorist, atunci Istoria trebuie sa consemneze faptul ca suntem teroristi. Da, noi ucidem civilii lor, iar acest lucru este legal atat din punct de vedere religios, cat si al logicii.

Turnurile gemene de la World Trade Center erau tinte legitime, ele reprezentau pilonii puterii economice americane". Cotidianul relateaza ca banda video a circulat timp de doua saptamani in randul partizailor lui Bin Laden cu scopul de a aduna noi militanti in jurul cauzei organizatiei Al-Qaida.

In cazul in care continutul este real, inregistrarea ar putea fi utilizata de Statele Unite si Marea Britanie drept proba principala impotriva miliardarului.

@Trupe britanice au fost dislocate la sol, in Afganistan, a declarat ieri ministrul britanic al Apararii, Geoff Hoon."Sunt in masura sa confirm ca exista membri ai fortelor armate britanice pe teren, in nordul Afganistanului, si tin legatura cu Alianta Nordului pentru a-i sfatui pe reprezentantii opozitiei si pentru a le oferi asistenta", a declarat Hoon.

Este prima data cand Londra confirma prezenta trupelor britanice in interiorul Afganistanului.

@ Fortele opozitiei afgane au anuntat ieri ca au inaintat 140 de kilometri spre sud, pe drumul principal ce leaga orasul Mazar-i-Sharif de capitala Kabul.

Un purtator de cuvant al comandantului Atta Mohammad a declarat ca dupa preluarea orasului Mazar-i-Sharif, fortele opozitiei armate au inaintat in provinciile Bamiyan si Baghlan.

Acesta a precizat ca Alianta Nordului a pus stapanire pe opt districte si incearca sa intre in capitala unei dintre cele doua provincii. "Un important lider taliban, Mohammad Islam Mohammadi, si mii de luptatori s-au predat fortelor Aliantei", a declarat sursa citata.

Pe frontul din nordul Kabulului au fost aduse, in ultimele zile, noi trupe ale opozitiei, in perspectiva unei ofensive asupra capitalei.

Talibanii au confirmat, prin intermediul Afghan Islamic Press, ca s-au retras din trei provincii Samangan, Sar-e-Pul si Jauzjan, afirmand ca este vorba de o manevra tactica deoarece trupele lor se vor uni pentru un contraatac.

@Zece explozii violente au zguduit ieri in zori capitala afgana Kabul odata cu reluarea bombardamentelor americane.

Potrivit declaratiilor locuitorilor capitalei afgane, bombele au cazut chiar deasupra orasului, nu la periferie. Avioanele americane au atacat, in ultimele zile, pozitiile talibane situate pe linia frontului, la nord de Kabul.

@SUA au identificat locurile din Afganistan in care BinLaden ar fi putut incerca sa produca arme biologice si chimice, dar nu le-au bombardat, afirma oficiali americani din armata si din serviciile de informatii.

Oficiali cu rang inalt de la Casa Alba, Pentagon si CIA refuza sa precizeze de ce nu au fost bombardate acele amplasamente.



Usama Bin Laden poseda "substante" pentru construirea armelor nucleare, dar "in acest stadiu nu este capabil sa produca bomba nucleara", a declarat ieri ministrul britanic al Apararii, Geoff Hoon.

"Suntem siguri ca poseda un numar de substante capabile sa contribuie la fabricarea unei arme nucleare", a afirmat ministrul britanic. "Nu suntem convinsi ca in acest stadiu este capabil sa produca o bomba nucleara", a adaugat Hoon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO