Prima pagina

Tenaris a preluat pentru 37 mil. euro pachetul majoritar al Donasid Calarasi

06.05.2005, 19:57 247

Grupul Tenaris, cel mai mare producator de tevi din lume, a anuntat ieri ca a finalizat achizitia unui pachet de 97% din actiunile combinatului siderurgic Donasid Calarasi pentru aproximativ 37 mil. euro.

Preluarea Donasid de catre Tenaris va fi insa mult mai costisitoare, apropiindu-se de nivelul a 100 mil. euro, avand in vedere ca pe langa pretul platit pe actiuni se adauga obligatiile de investitii de zeci de milioane de euro asumate anterior de italienii de la Beltrame, achitarea unor datorii pe termen lung de 16,8 mil. euro catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si un plan de investitii aditional de 25 mil. euro, spun surse apropiate tranzactiei.

"Vanzatorul in aceasta tranzactie a fost firma Siprofer AG - Elvetia, aflata in proprietatea grupului italian Beltrame", a spus pentru ZF Paolo Bassetti, directorul operatiunilor Tenaris in Europa Centrala si de Est si in Comunitatea Statelor Independente si vicepresedinte executiv al Tenaris Silcotub Romania.

Oficialii Beltrame nu au putut fi contactati pentru a comenta vanzarea.

Planul de investitii suplimentare vizeaza inceperea productiei de tagla rotunda, precum si alte imbunatatiri.

Siprofer AG si-a majorat participatia pe 24 aprilie la 95% din Donasid, conform unor surse apropiate afacerii, in urma vanzarii de catre lichidator a pachetului de 20% din actiuni detinut de Siderca la Donasid.

Conform ultimelor date disponibile la Registrul Comertului, pe langa Siprofer AG pe lista actionarilor mai figurau italienii Tisocco Manuel, Tisocco Gianalfredo si Carlo Protti si Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA cu 3%. In urma tranzactiei dintre Tenaris si Beltrame, in afacerea Donasid a ramas dintre vechii actionari numai CFR cu 3%.

"Prin aceasta achizitie, Tenaris vizeaza reducerea costurilor de productie si asigurarea unei surse constante de otel pentru Silcotub, producatorul de tevi fara sudura pe care il detine deja in Romania. De asemenea, aceasta operatiune va creste competitivitatea productiei de tevi fara sudura din Italia, prin inlocuirea productiei marginale de otel si cresterea specializarii otelurilor de valoare mare", afirma oficialii Tenaris.

In urma acestei miscari, Tenaris isi mareste considerabil volumul operatiunilor in Romania, reusind in mai putin de un an de la intrarea pe piata sa-si construiasca un portofoliu integrat pe verticala, din care face parte acum Silcotub Zalau, Tubinox Bucuresti si Donasid Calarasi. Tenaris avea initial in portofoliu prin preluarea vehiculului financiar Tubman International si Laminorul Braila, care a fost insa la finele anului trecut transferat in proprietatea statului roman.

Reprezentantii Autoritatii pentru Privatizare si cei ai companiei italiene AFV Acciaierie Beltrame SpA au semnat, in august 2002, un acord pentru constituirea societatii mixte Donasid Calarasi, prin preluarea unor active ale combinatului siderurgic Siderca.

In perioada 2002 - 2005, combinatul a derulat o activitate de productie la cote mult reduse. In 2003, Donasid a inregistrat pierderi de 1,2 mil. euro la venituri totale de 3 mil. euro.

Combinatul de otel de la Calarasi are o capacitate de productie anuala de 470.000 de tone, care include o otelarie electrica si linii de turnare continue, folosind ca materie prima fierul vechi.

Industria tevilor din Romania este dominata astfel de investitorii strategici, ca urmare a achizitiilor facute in ultimii doi - trei ani, Tenaris concurand pe acest segment cu gigantul anglo - indian Mittal Steel si cu rusii de la TMK.

Silcotub Zalau a inregistrat anul trecut pierderi de 1,7 milioane de euro la venituri totale de 118 milioane de euro. Pentru acest an, obiectivul Silcotub este trecerea pe profit.

La nivel mondial, Tenaris a raportat un profit net in 2004 de 784 mil. $ (631 mil. euro) la vanzari nete de 4,1 mld. $ (3,3 mld. euro).

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO