Prima pagina

Tec Miaco taie la sange din capacitatea de productie

26.01.2005, 00:00 22

Tec Miaco, unul din cei mai mari jucatori pe carnea de pasare, este nevoit sa continue procesul de restructurare a companiei avind in vedere ca nu a gasit un investitor care sa aduca noi fonduri si sa scoata firma din starea de reorganizare judiciara. Compania nu a gasit, inca, un investitor pentru realizarea unei infuzii de capital dupa ce a intrat in reorganizare judiciara la inceputul anului trecut in urma solicitarii creditorilor de constatare a insolvabilitatii companiei pentru datorii totale de 15-20 de milioane de euro.
"Nu am reusit inca sa incheiem o tranzactie, dar suntem inca in negocieri cu fonduri de investitii asociate cu investitorii strategici. Anul trecut, ne-am redus capacitatea de productie la 75% si dorim sa continuam si in acest an la acelasi nivel", spune Marius Iliev, presedintele si proprietarul a 45% din afacerea Tec Miaco.
El sustine ca, in ciuda acestor masuri, a ramas locul doi din piata dupa Agricola International Bacau.
"In principiu avem nevoie de o infuzie de capital de 10 milioane de euro pentru a iesi din aceasta situatie pe termen scurt, insa pe termen lung putem depasi prin propriile forte aceste probleme", sustine Iliev.
Compania se afla in cautari asidue pentru atragerea unor investitori, dupa ce la inceputul acestui an cele doua fonduri de investitii care detineau 45% din afacere - Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Fund (RIF)- si-au vandut participatiile catre un investitor local, al carui nume Iliev nu doreste sa-l dea publicitatii.
Avind in vedere situatia dificila, Tec Miaco a inchis, anul trecut, abatorul de la Mangalia, transferand intreaga productie la cel de la Crevedia si a intrerupt distributia in anumite zone ale tarii mai indepartate de capacitatile sale de productie. De asemenea, compania a mai inchis fermele de pasari care erau mai putin performante. Urmare a acestor, masuri capacitatea de productie lunara a grupului a fost redusa de la 2.000 de tone/luna la 1.500 de tone/luna.
Iliev spune ca nu a vandut si nici nu intentineaza sa vanda activele inchise, pentru ca "le pastreaza in perspectiva atragerii de capital".
Tec Miaco a produs anul trecut circa 18.000 de tone de carne de pui in viu sub marcile "Ferma Natural", "Avicola Crevedia" si "Galo". Tec Miaco detine Avicola Crevedia, Avicola Constanta si Combipra Ploiesti un siloz cu o capacitate lunara de 5.000 de tone de cereale.
In 2003, compania a avut o cifra de afaceri 38 de milioane de euro. Pentru 2004, Iliev nu a dorit sa precizeze cifra de afaceri.
Iliev spune ca piata carnii de pasare va continua sa creasca si in acest an. "Trendul de crestere se va mentine si in acest an si cu siguranta vor mai aparea investitori care sa acopere cota de piata care acum este suplinita de importuri care au ajuns sa domine o treime din piata", afirma Iliev.
Pe fondul problemelor producatorilor autohtoni, Banvit - unul dintre cei mai mari producatori de carne de pasare din Turcia - a anuntat demararea investitiei de 40 de milioane de dolari(30 de milioane de euro) de la Urziceni intr-o capacitate de productie de 40.000 de tone/an, aproape dubla fata de cea a primilor doi jucatori din piata romaneasca.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO