Prima pagina

Talibanii promit sa se retraga din Kunduz

23.11.2001, 00:00 28



Luptatorii talibani din Kunduz, oras din nord-estul Afganistanului, au cazut de acord sa se predea pana dumnica, a declarat ieri unul dintre liderii Aliantei Nordului, generalul Abdul Rashid Dostam. Comandantii Aliantei Nordului si liderii talibanii au incheiat ieri dimineata o a doua runda de negocieri, la Mazar-i-Sharif.

Negocierile au urmat dupa discutiile de miercuri in urma carora talibanii si-au luat angajamentul sa inceteze luptele la Kunduz.

Generalul Dostam si generalul Mullah Faizel, adjunctul ministrului taliban al Apararii, au discutat detaliile acestui acord si modalitatile legate de o eventuala predare a armelor si dezarmare a talibanilor.

Un alt subiect care a fost discutat a fost soarta soldatilor talibani care se vor preda, in special a mercenarilor straini veniti din Pakistan, Cecenia si Arabia Saudita. Initial, comandantii Aliantei Nordului afirmasera ca acestora nu le va fi acordata nici o amnistie.

@Fortele Aliantei Nordului au lansat ieri dupa-amiaza o ofensiva impotriva talibanilor, la Khanabad, un orasel situat la 20 de kilometri est de Kunduz, in nordul Afganistanului.

Cateva sute de soldati ai Aliantei, care incercuisera localitatea Khanabad, au inceput sa atace pozitiile talibane cu lansatoare de rachete si mitraliere, dupa ce fusesera bombardate de un avion american B-52.

Tancurile Aliantei, pozitionate, de asemenea, pe o colina, au inceput, in acelasi timp, sa-si intensifice tirurile asupra islamistilor retrasi la Khanabad.

"Atacam intai Khanabad, pentru a merge apoi spre Kunduz", a declarat comandantul Abdul Jamil.

Mii de talibani afgani si straini sunt asediati de Alianta Nordului, de aproape doua saptamani, la Kunduz, dupa retragerea talibanilor din alte orase din nordul Afganistanului, dupa pierderea controlului asupra orasului Mazar-i-Sharif, la 9 noiembrie.

@Fortele speciale britanice prezente in Afganistan participa la urmarirea lui Usama Bin Laden alaturi de soldatii americani, a declarat secretarul britanic al Foreign Office-ului, Jack Straw, aflat in vizita la Teheran.

Downing Street si Ministerul britanic al Apararii au refuzat pana in prezent sa confirme participarea soldatilor britanici de elita la cautarea presupusului organizator al atentatelor din 11 septembrie din Statele Unite.

@Ministerul pakistanez de Externe a confirmat ieri inchiderea ambasadei talibanilor la Islamabad, ultima reprezentanta diplomatica a militiei talibane din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO