Prima pagina

Sute de voluntari albanezi au sosit la Tetovo pentru a intra in lupta

19.03.2001, 00:00 13



Trupele macedonene si-au intensificat atacurile impotriva rebelilor albanezi de langa orasul Tetovo, folosind artileria grea si mortiere pentru a lovi ascunzatorilor acestora de pe dealurile din jur.

Un elicopter militar macedonean s-a prabusit sambata, provocand moartea unei persoane si ranirea grava a altor doua. Elicopterul, la bordul caruia se aflau 20 de politisti, s-a ciocnit accidental cu un catarg de drapel in timp ce incerca sa aterizeze, nefiind victima atacurilor rebele, relateaza CNN.

Baza trupelor KFOR de langa Tetovo a trebuit sa fie evacuata, vineri, dupa ce a fost atacata de separatistii albanezi, fapt ce a determinat Germania sa desfasoare tancuri in Macedonia. Comandantul KFOR, generalul italian Carlo Cabigiosu, a subliniat ca fortele sale vor raspunde "cu hotarare" daca vor fi atacate din nou.

El a adaugat ca trupele de mentinere a pacii incearca blocarea granitei dintre Macedonia si provincia Kosovo, in stransa coordonare cu guvernul de la Skopje.

NATO insista asupra faptului ca, desi sprijina guvernul macedonean si a sporit numarul trupelor de la granita cu Kosovo, nu va trimite militari in Macedonia.

Liderii gherilelor albaneze din Selce, cartierul lor general de langa Tetovo, afirma ca intentioneaza sa-si extinda aria de actiune si ca-si vor crea "cuiburi" in intreaga Macedonie.

Potrivit BBC, la Selce au inceput sa soseasca tineri care se inscriu ca voluntari in gherilele albaneze, totul amintind de mobilizarea pentru front din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Albanezii afirma ca 2.000 de voluntari au venit din intreaga tara de la inceputul luptelor la Tetovo.

Luptele dintre rebeli si trupele guvernamentale macedonene continua neintrerupte de cinci zile la Tetovo, oras locuit in majoritate de albanezi. Potrivit oficialilor locali, mii de civili au fugit din calea luptelor.

Ciocnirile s-au extins in mai multe zone de la granita cu Kosovo, inregistriandu-se schimburi de focuri in apropiere de orasul Kumanovo, din nordul Macedoniei.

Presedintele macedonean Boris Traikovski a incercat sa-i calmeze pe cei circa 3.000 de macedoneni din Tetovo adunati la Skopje pentru a cere actiuni mai decise ale guvernului sau arme pentru a se apara singuri.

"Dovediti ca sunteti oameni de inteles. Tetov este oras macedonean si va ramane asa. Trebuie sa va intoarceti acolo si sa traiti alaturi de albanezi", a spus Traikovski.

Activitatea rebelilor in Macedonia a fost condamnata de comunitatea internationala, care se teme de izbucnirea unui conflict interetnic in Macedonia, unde albanezii reprezinta cel mai mare grup minoritar.

Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a avut sambata o convorbire telefonica cu seful diplomatiei ruse, Igor Ivanov, despre situatia din Macedonia si cea din Iugoslavia, in perspectiva vizitei pe care seful diplomatiei ruse urmeaza sa o faca in zona.

Convorbirea a avut loc dupa vizita efectuata vineri, la Belgrad, de ministrul roman de Externe. Doi emisari romani, ambasadorul Constantin Ene, reprezentantul permanent al presedintelui in exercitiu al OSCE, si Mihnea Constantinescu, adjunctul reprezentantului presedintelui in exercitiu pentru Sud-Estul Europei, au fost prezenti, saptamana trecuta, la Belgrad si Skopje, pentru convorbiri cu autoritatile iugoslave si macedonene asupra situatiei din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO