Prima pagina

Sumitomo vrea sa-si tripleze capacitatea de productie pe piata romaneasca

02.08.2004, 00:00 82

Producatorul japonez de cablaje Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) estimeaza ca unitatile de productie pe care le detine in Romania vor realiza anul acesta o cifra de afaceri in crestere, in special datorita investitiilor in extinderea capacitatilor de productie.
?In primul an de activitate, 2002, am avut o cifra de afaceri de cinci milioane de euro, iar in 2003 am atins cifra de afaceri de aproape 30 de milioane de euro. Pentru anul 2004 vom ajunge la 24 - 30 de milioane de lire sterline (35 - 44 milioane de euro -n.r.), iar in 2-3 ani Romania ar putea ajunge lider in grupul SEWS Europe?, a declarat pentru Ziarul Financiar, Florin Ionut, directorul financiar al SEWS Romania.
Compania detine o fabrica la Deva - unde produce cabluri electrice pentru Renault, una la Orastie - care produce cablaje pentru Honda, si una la Alba Iulia - unde se produc cabluri destinate Toyota.
SEWS deruleaza un amplu program de investitii, la finalul carora capacitatea de productie din Romania se va tripla. Astfel, compania a incheiat, in primavara, lucrarile la fabrica de la Deva, unde investitia, in valoare de opt milioane euro, a condus la dublarea capacitatii de productie. Cea de-a doua fabrica, de la Orastie va incepe sa lucreze la capacitate maxima spre finele anului.
Noua fabrica de cablaje de la Alba Iulia isi va incepe activitatea la capacitate maxima din ianuarie 2005. Investitia de la Alba Iulia depaseste 10 milioane de euro, din care 6 milioane de euro reprezinta constructia, restul fiind destinati utilajelor si dotarilor.
?Acum producem la 15% din capacitate si lucram pentru modelele Yaris si Corolla ale autoturismelor Toyota?, a declarat Ioan Topa, director de logistica in cadrul SEWS Alba Iulia. Pana la momentul in care fabrica va ajunge sa produca la capacitatea maxima, compania continua sa faca recrutari.
?Recrutarile pentru personal au inceput in Alba Iulia inca din primavara acestui an cand a trebuit sa alegem primii angajati pe care sa-i instruim in fabrica de la Orastie. In prezent am inchiriat un spatiu in municipiu si avem 250 de angajati care sunt instruiti si calificati in cadrul unui program special de trainneri de la fabricile noastre din Romania si Polonia. E important sa deprinda o anumita disciplina si mai ales sa inteleaga ca nu trebuie sa faca nici o greseala si sa-si faca munca cu responsabilitate. Noi producem cabluri electrice care ajung in masini, iar o eroare poate produce un accident grav ?, a explicat Ioana Popa, managerul de resurse umane al SEWS Alba Iulia. Ea a adaugat ca in doua luni numarul angajatilor va creste la peste 400, iar pana la finele acestui an personalul va ajunge la circa 1.200 de oameni.
Subsidiara SEWS pe piata romaneasca a fost infiintata in august 2000. Investitia din Romania face parte dintr-un program de extindere mai amplu al Sumitomo Electric, care a anuntat in anul 2002 ca va aloca aproximativ zece miliarde de yeni (75 milioane euro) pentru dezvoltarea centrelor de productie din Romania, Polonia si Slovacia.
Autoritatile locale si cele japoneze apreciaza ca investitiile Sumimoto vor determina si alte firme japoneze sa vina in Romania.
?De obicei firmele japoneze se feresc sa fie primul investitor iar acolo unde este realizata o investitie, cum este cea a concernului Sumitomo, cu siguranta vor veni si altele. Pana acum firmele din Japonia preferau ca locatii pentru viitoarele investitii zonele din apropierea oraselor Timisoara sau Arad, fiind in imediata apropiere a frontierei, dar se pare ca acolo nu mai este forta de munca disponibila si de aceea se orienteaza spre aceasta zona de mijloc a tarii?, a declarat Hiroyuki Nara, directorul Agentiei Japoneze de Comert Exterior. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO