Prima pagina

Subventia pentru sistemele de irigatii a triplat cererea

18.07.2003, 00:00 33

Masura abia luata a Executivului de a subventiona cu 50% achizitionarea de echipamente pentru irigatii a dus la triplarea cererii din partea agricultorilor in numai citeva zile.
Guvernul a alocat 300 de miliarde de lei pentru aceasta subventie, mai putin fata de anul trecut cand volumul a fost de 500 miliarde de lei. "Dupa anuntarea acestei masuri cererea a crescut de peste trei ori. Atat producatorii de utilaje cat si cei agricoli au asteptat o astfel de masura", a declarat pentru Ziarul Financiar Corneliu Pascu, directorul general al firmei Iridex Bucuresti, unul dintre producatorii de echipamente de irigatii. Compania este detinuta de Corneliu Pascu (65%) si alte persoane fizice.
Subventia este acordata doar pentru achizitionarea de echipamente produse sau asamblate in Romania.
Pascu a adaugat ca solutia pentru imbunatatirea irigatiilor din Romania o reprezinta astfel de subventii pentru cumpararea de echipamente noi si nu reabilitarea vechilor retele: "Degeaba sant reabilitate sistemele daca nu exista echipamentele necesare. La ora actuala exista sisteme de irigatii pentru 1,2 milioane de hectare, insa numai  500.000 dintre acestea au si echipamentele necesare".
Delia Negoita, directorul general al Romet Buzau, un alt producator de echipamente pentru irigatii, afirma ca suma de 300 de miliarde de lei este foarte mica in raport cu cererea uriasa a producatorilor agricoli, mai ales ca in ultimii ani a fost seceta :"Ne asteptam sa se dea o suma mai mare, dar daca astea sant posibilitatile bugetului nu avem ce face. Nici una dintre masurile propuse de noi - credit furnizor sau vanzarea in rate - nu a avut un succes atat de mare. Spre deosebire de anii trecuti, in acest an si micii producatori au inteles necesitatea unor sisteme de irigatii moderne ". Compania Romet Buzau este detinuta de senatorul PSD Constantin Toma.
In 2002 s-au vandut echipamente de irigatii de peste 2100 miliarde de lei (60 milioane de dolari).
"Anul trecut ponderea cea mai mare din vanzarea de echipamente am realizat-o pe baza subventiei acordate de stat.  Am vandut 106 de echipamente pentru firme din sapte judete", spune Magureanu Nistor, directorul general al Novus Constanta, care produce echipamente de irigat sub licenta germana.
Finantari pentru achizitionarea de echipamente pentru irigatii vor veni si prin fondurile Sapard care vor fi lansate in aceasta toamna, dar si printr-un credit de 80 de milioane de dolari acordat de Banca Mondiala.
Pentru a beneficia de subventie, producatorii trebuie sa obtina un aviz de la Directiile Agricole, apoi platesc 50% din pretul echipamentului la comercianti, care isi recupereaza banii dupa aceea de la Directiile Agricole. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO