Prima pagina

SUA sprijina financiar democratia croata

11.08.2000, 00:00 12



Liderul american Bill Clinton s-a intalnit miercuri, la Casa Alba, cu presedintele croat Stipe Mesici si premierul Ivita Racean, prilej cu care a apreciat progresele facute de Croatia pe calea democratiei si a oferit Zagrebului asistenta economica in valoare de circa 30 de milioane de dolari, au anuntat ieri oficiali americani, citati de Reuters.

Clinton a laudat guvernul care a preluat puterea de la nationalistii lui Franjo Tudjman dupa alegerile din ianuarie anul acesta, afirmand ca acesta este un exemplu despre cum poate functiona democratia in Balcani. Presedintele american i-a incurajat pe cei doi lideri croati sa continue implementarea reformelor economice "dure, dar necesare".

Clinton le-a oferit oficialilor croati trei programe de asistenta economica in valoare totala de 30 de milioane de dolari, dintre care 21 de milioane pentru reconstructie, pentru dezvoltarea afacerilor mici si mijlocii si pentru eforturile de democratizare, patru milioane pentru finantare militara straina in cadrul Parteneriatului pentru Pace si 4,5 milioane pentru reconstruirea locuintelor refugiatilor din timpul razboiului din 1992-1995 din fosta Iugoslavie.

Mesici si Racean au declarat ca vor sa se apropie de Europa si de NATO, exprimandu-si speranta ca democratia se va instala si in locuri precum Serbia.

In timpul intrevederilor cu liderii croati, secretarul american de stat Madeleine Albright a declarat ca presedintele iugoslav Slobodan Milosevici "va trisa" la alegerile de luna viitoare, adaugand ca acest scrutin va fi totusi o sansa pentru Iugoslavia sa intoarca spatele "politicilor de izolare si ura etnica duse de Milosevici".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO