Prima pagina

Studentii la inginerie incheie contracte cu firmele de constructii pe salarii de 1.500 de euro

29.08.2008, 19:27 83

Companii de constructii, ca Vinci, Strabag, Bouygues sau Alpine, vin in facultatile romanesti de constructii si recruteaza cei mai buni studenti inca din anul doi de studiu pentru a-i angaja dupa absolvire pe salarii de 1.000 - 1.500 de euro.
"Reprezentantii unor companii din constructii vin direct in facultatile de constructii din tara si incheie diferite forme de contracte cu studentii foarte buni. Fie le acorda burse, fie le platesc scolarizarea, iar la absolvire le garanteaza angajarea", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Aproape toti studentii sectiei cu predare in limba germana a specializarii de constructii civile, industriale si agricole din cadrul Facultatii de Constructii si Arhitectura din Timisoara sunt in prezent angajati in cadrul unor companii ca Strabag, Alpine sau Bilfinger-Berger Porr. "In fiecare an organizam la facultate o intalnire cu reprezentanti ai firmelor de constructii germane, care fac o selectie a celor mai buni studenti. Firmele ofera burse de 400 - 500 de euro studentilor selectati, iar dupa terminarea facultatii acestia ajung la salarii de 1.000 - 1.500 de euro pe luna", spune Radu Bancila, decanul Facultatii de Constructii si Arhitectura din cadrul Universitatii Tehnice din Timisoara si cel care coordoneaza sectia cu predare in limba germana a facultatii.
Multe dintre contracte se semneaza pe loc. Companiile din constructii apeleaza la solutia recrutarii direct din facultate pe fondul unui deficit accentuat de forta de munca cu profil tehnic. Constructiile, IT&C-ul si industria auto sunt cele mai afectate de lipsa absolventilor de facultati cu profil tehnic, angajatorii estimand ca, in aceste domenii, deficitul cumulat este de aproximativ 35.000 de ingineri.
"Absolventii nostri sunt foarte cautati de companiile germane. Aproximativ 95% din studentii in an terminal au fost angajati deja in astfel de contracte", precizeaza Bancila.
Numarul recrutarilor in aceasta forma a ajuns la cateva zeci in ultima perioada. "Salariile in inginerie nu mai sunt mici", spune Plosceanu, care precizeaza ca un proaspat absolvent al unei facultati tehnice castiga, in medie, 700 - 800 de euro pe luna, in timp ce inginerii cu cativa ani de experienta au, in mod uzual, salarii de 1.500 - 2.000 de euro lunar.
Desi au crescut accelerat in ultimii ani, salariile inginerilor romani intarzie sa se apropie de cele din Germania sau Franta, unde un inginer roman cu experienta de cativa ani castiga intre 3.000 si 5.000 de euro pe luna.

Cititi mai multe in suplimentul Profesii, care apare luni impreuna cu Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO