Prima pagina

Stocul de spatii logistice din Romania va fi de un milion metri patrati in 2008

23.06.2008, 16:27 50

In Romania, stocul total de spatii logistice va insuma aproximativ 1.000.000 de metri patrati la sfarsitul lui 2008, cu o rata de neocupare de sub 7%. Spre deosebire de tara noastra, in Polonia acesta va atinge un total de 4 milioane metri patrati.

Investitiile in sectorul industrial, atat in Polonia, cat si in Romania sunt inca reduse fata de cuantumul investit in piata de birouri si retail, spre exemplu. Unul dintre factorii principali care au dus la aceasta situatie este dificultatea gasirii terenurilor ce dispun de o infrastructura solida pentru dezvoltarea parcurilor industriale.

Principalele industrii ce furnizeaza cerere de spatii logistice sunt retailul si marii operatori logistici internationali, atat in Polonia, cat si pe piata din Romania. In 2007, dar si in prima jumatate a anului 2008, in Romania s-a constatat o crestere considerabila a cererii pe piata prin majorarea volumului tranzactiilor cu peste 35% fata de anul precedent si, totodata, a marimii contractelor incheiate, suprafata inchiriata variind intre 5 000 mp si 10 000 mp.

Nivelul chiriilor in 2008 nu va inregistra modificari, iar yieldul va ramane in intervalul de 8,5 - 9%, in timp ce in Polonia yieldul pietei industriale este mai scazut, 6.5 - 7%, pe o piata in plina dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO