Prima pagina

Statul trebuie sa bage iar bani in Banca Agricola

13.07.2000, 00:00 23



Statul roman va fi nevoit sa mai injecteze bani in Banca Agricola, sub forma unei recapitalizari, pentru a o putea privatiza, in acest moment purtandu-se negocieri in privinta sumei cu grupul de investitori straini interesati sa preia banca.

"Guvernul s-a angajat sa recapitalize Banca Agricola, iar acum se poarta discutii referitoare la momentul in care se va face aceasta", a declarat ieri Alin Giurgiu, directorul general al FPS, actionarul principal al bancii care detine 56,5% din actiuni.

El a adaugat ca exista posibilitatea ca infuzia de fonduri sa fie facuta inainte de finalizarea privatizarii, dar a refuzat sa precizeze cifra la care s-ar ridica recapitalizarea, care urmeaza sa fie stabilita de Guvern. Executivul nu a dorit sa comenteze problema influziei de capital in banca.

Potrivit unor surse din piata, valoarea recapitalizarii ar varia intre 50 si 100 de milioane de dolari.

Banca Agricola continua sa aiba pierderi si in acest moment, dar Eugen Radulescu, presedintele Comitetului de Administrare al Bancii Agricole, nu a dorit sa ofere nici o valoare.

Anul trecut pierderile inregistrate de BA s-au ridicat la 100 de milioane de dolari, la standardele contabilitatii romanesti, si la sub 60 de milioane de dolari, dupa normele de contabilitate internationale - IAS.

Statul roman a injectat pana in acest moment peste 500 de milioane de dolari in Banca Agricola

Alin Giurgiu a mai adaugat ca termenul pana la care consortiul format de Banca Agricola a Greciei, Fondul Romano-American de Investitii si Rabo International Advisory Services, este 8 august, termenul fiind prelungit cu sase saptamani, de la 23 iunie, pentru a se finaliza procesul de cesionare cu cele cinci societati de investitii finaciare si cel de audit.

Potrivit directorului general executiv, cei trei investitori sunt interesati sa atraga si alte firme pentru o participare comuna la privatizarea Bancii Agricole.

Detler R. Von During, manager de proiect din partea delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a afirmat ca s-au purtat discutii cu BERD, dar banca este interesata sa detina actiuni la Banca Agricola dupa semnarea contractului de privatizare dintre FPS si consortiul amintit. Alin Giurgiu afirma ca FPS este interesat sa atraga si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, in aceasta tranzactie.

Oferta initiala a FPS includea vanzarea unui pachet de 57% din actiunile Bancii Agricole, insa dupa cesionarea realizata cu SIF-urile exista posibilitatea oferirii unui pachet mai mare de actiuni, FPS detinand aproximativ 85% din capitalul social al Bancii Agricole.

FPS nu a preluat, pana in prezent, decat actiunile detinute de SIF Oltenia la Banca Agricola, intre cele doua institutii existand un litigiu care trebuia finalizat pentru a nu amana privatizarea bancii si intentioneaza ca in maximum o saptamana sa primeasca si celelalte actiuni detinute de SIF-uri.

"SIF Oltenia a primit actiuni la mai multe societati, unele chiar cu pierderi, cum ar fi Sidex Galati, dar a primit si la BCR. Celelalte patru SIF-uri nu vor primi actiuni la aceleasi societati, dar vor primi actiuni si la societatile cu pierderi. Cesionarile se fac din capitalul social redus de la 1.081 de miliarde de lei la 108 miliarde de lei ", a precizat Alin Giurgiu.

Banca Agricola a urmat, in ultimele luni, un proces de restructurare in urma caruia personalul a fost redus la 3.792 de anjajati, in luna iunie de la peste 5.800 de angajati, la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO