Prima pagina

Statul roman la valoare de inventar: 686.195 de miliarde de lei

06.10.2004, 00:00 10



Averea statului roman este de 20 de miliarde de dolari, adica aproximativ jumatate din suma la care este apreciata averea fondatorului Microsoft, Bill Gates.



Jurnalistii revistei BUSINESS Magazin, care apare astazi impreuna cu Ziarul Financiar, au insumat datele din cele 11.734 de pagini ce reprezinta "declaratia de avere" a statului roman, ajungand la un total de 686.195 de miliarde de lei (circa 20 miliarde de dolari). Cu aceasta suma, Romania s-ar clasa in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume pe locul al saselea, comenteaza publicatia citata.



"Declaratia de avere" a Romaniei, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor, la capitolul "informatii publice", se intinde pe echivalentul a 23 de topuri de coli A4 si a fost intocmita de ministere si institutii ale statului, multe valori nemaifiind reactualizate de decenii.



Conform revistei BUSINESS Magazin, patrimoniul public e administrat de 40 de institutii ale statului: ministerele si o serie de agentii guvernamentale, la care se adauga Administratia Prezidentiala, Senatul, Camera Deputatilor, Societatea Romana de Televiziune si Radioul national. Studierea listelor, care releva tot felul de curiozitati - cladiri cu valoare de inventar de 500 de lei sau picturi de autori renumiti evaluate la 400 de lei - poate fi folositoare si pentru autoritatile statului, pentru ca jurnalistii de la BUSINESS Magazin au ajuns la concluzia ca nici un oficial de rang inalt nu s-a interesat vreodata de valoarea totala a activelor statului. Mai trebuie remarcat si faptul ca, spre deosebire de Palatul Parlamentului, care are valoare de inventar zero, o sumedenie de rezervatii nationale si frumuseti ale patriei de genul Cheilor Bicazului au fost pretuite la un leu.



BUSINESS Magazin este prima revista saptamanala de afaceri din Romania si este editata de Publimedia International - Compania de Publishing a MediaPRO. Publimedia editeaza si Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO