Prima pagina

Start in asigurarile private de sanatate

11.11.2002, 00:00 19

Compania de asigurari Interamerican Romania si furnizorul de servicii medicale private Medisystem incep astazi, prin demararea constructiei unei aripi private a Spitalului de Urgenta Floreasca, crearea primului sistem medical privat de asigurari medicale din Romania: Euroclinic.
Interamerican si Medisystem, ambele controlate de companii elene ce fac parte din grupul financiar Eureko, vor introduce pe piata un pachet de asigurari de sanatate, completementare celor publice. Sistemul, care presupune investitii de 13 milioane euro, va deveni operational pana la sfarsitul anului 2003.
Euroclinic este proiectat pe trei nivele: cabinet medical, policlinica, spital. In prima faza, va cuprinde un spital (a carui constructie incepe acum, ca o aripa a spitalului Floreasca) si trei module care vor include, fiecare, cate o policlinica de specialitate si intre 8 si 16 cabinete medicale.
Spitalul va avea circa 100 de paturi, in camere cu un singur pat, dotate cu TV, internet si video si va fi dotat si cu un helioport.
Sistemul va fi creat in primul rand pentru a furniza servicii medicale viitorilor clienti ai societatii de asigurari Interamerican Romania, care va lansa asigurari medicale private.
Prima faza a Euroclinic este proiectata pentru Bucuresti. Apoi vor mai fi create module (policlinica plus cele 8-16 cabinete) in Timisoara si Constanta.
Costul mediu a unui pachet de asigurari de sanatate complementare, asa cum este vandut intr-o parte din tarile Europei de Vest, ajunge la circa 20 $ pe luna.
Pe piata asigurarilor medicale private si-a mai anuntat intrarea inca o companie: Omniasig Asigurari de Viata, care face parte din grupul Omniasig-controlat de fondul de investitii  cu capital israeliano-american TBIH Holding.
Omniasig Viata va detine 65% din actiunile unei societati de asigurari de sanatate, care va deveni operationala in primavara anului viitor. Societatea va lucra cu clinici private, dar si cu spitale de stat, pentru interventii chirurgicale.
In acest moment, cine vrea o alternativa la serviciile medicale publice poate merge la clinicile private (ca Medicover sau Medsana), care ofera consultantii platite pe loc sau pe baza de abonament.
Conform unor estimari, peste 20.000 de bucuresteni sunt abonati la clinici private. Dezavantajul major este ca serviciile furnizate de acestea nu includ operatii sau internari in spitale.
In Occident, cine doreste o tratare mai buna sau mai rapida decat in serviciile publice isi cumpara o asigurare medicala suplimentara (care poate fi acoperita de angajator si/sau angajat, ca si in cazul abonamentelor la clinicile private), cu care are acces la toata gama de servicii - in cabinete medicale, clinici sau spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO