Prima pagina

Spectrul scaderii PIB: liberalii si democratii se tem, PDSR ramane optimist

25.04.2001, 00:00 20



Romania ar putea avea o scadere economica in 2001 si in 2002. Previziunea, publicata in Ziarul Financiar de ieri, apartine IIF (Insitute of International Finance ), o organizatie care aduna o mare parte din bancile private ale lumii. Conform prognozei, economia noastra ar urma sa scada anul acesta cu 0,8% si cu 1% anul viitor. Aceste cifre sumbre vin in contradictie cu alte prognoze mai optimiste, intre care una e cea din buget : 4,1 crestere economica.

Politicienii s-au impartit deja in tabere pro si contra acestei prognoze. In prima se situeaza deocamdata PNL si PD care se bucura sa isi mute pe teren economic disputele politice. "Guvernul PDSR a irosit sansa unei conjuncturi favorabile, promovand o lege a bugetului care s-a indepartat de tintele initiale privind inflatia, deficitul bugetar, privatizarea, cresterea economica. Aceasta va face aproape imposibila incheierea unui acord cu FMI. Crearea unui arc guvernamental socialist-extremist are drept consecinta fireasca izolarea Romaniei si retrimiterea acesteia la perioada de "amorteala" din vremea lui Nicolae Vacaroiu", crede Eugen Nicolaescu, deputat PNL. El adauga ca prognoza IIF arata ca PNL nu a gresit in evaluarile sale.

Alexandru Sassu, deputat PD merge si el pe aceeasi linie. "Noi am spus ca actualul buget, asa cum este el constituit, nu poate duce la crestere economica. Nu ne putem bucura de aceste prognoze, dar trebuie remarcat ca esenta promisiunilor PDSR a fost infirmata prin ele".

PDSR-istii au de partea lor cifrele statistice pe primele luni si isi mentin optimismul. Nicolae Vacaroiu crede ca "nu exista nici un fel de argumente care sa duca la concluzia unei caderi a Produsului Intern Brut. O dovada este si faptul ca in primele trei luni a fost inregistrata o crestere economica de peste 5%. Vacaroiu spune ca aprecierea sa coincide cu cea a Ministerului Prognozei, care vede o crestere economica pentru acest an de 4,1%. "Nu mai suntem in luna septembrie cand era vorba doar de o simpla prognoza, suntem in aprilie cand cresterea economica prognozata incepe sa se confirme. In plus, elementele de stimulare economica si a IMM nu pot duce la o scadere a activitatii, mai ales in sectorul privat", afirma seful Senatului.

In sfirsit, doamna Hildegard Puwak, ministru al integrarii europene se declara adepta valorilor nationale : "Este prognoza unui institut de cercetare. Dar avem si noi prognozele noastre".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO