Prima pagina

Solana a salvat guvernul de uniune nationala din Macedonia

31.05.2001, 00:00 11



Interventia coordonatorului politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana, a rezolvat criza aparuta in guvernul macedonean de uniune nationala intre partidele slave si cele albaneze.

Situatia politica din Macedonia s-a deteriorat in urma unui acord secret intre partidele albaneze si rebeli, amenintand fragila coalitie nationala de la Skopje, relateaza CNN.

Slavii au fost infuriati de faptul ca documentul acorda rebelilor drept de veto pentru deciziile politice referitoare la drepturile etnicilor albanezi, fapt ce contravine refuzului constant al guvernului macedonean de a purta negocieri cu rebelii.

Guvernul a insistat asupra respingerii publice a acordului de catre partidele albaneze, dar o declaratie data publicitatii marti afirma ca membrii coalitiei au cazut de acord sa renunte la disputa si sa continue dialogul.

Situatia a fost rezolvata dupa convorbirile avute de liderii politici macedoneni cu Javier Solana, revenit marti la Skopje dupa o prima tentativa de iesire din criza care esuase luni.

Declaratia mentioneaza ca actuala criza nu poate fi rezolvata decat "de catre reprezentantii alesi democratic, printr-un proces politic pasnic".

"Problema documentului in discutie nu mai este relevanta. Membrii guvernului si-au reafirmat sprijinul pentru coalitia de uniune nationala pentru a depasi criza", se mai arata in documentul citat.

Solana, care s-a intors ieri dimineata la Budapesta pentru a-i informa pe ministri de externe din cadrul NATO despre acordul obtinut, a declarat ca, desi exista in continuare unele probleme, coalitia nationala reprezinta forma cea mai potrivita pentru a le rezolva.

"Trebuie sa incercam sa-i izolam pe cei care nu fac parte si nici nu doresc sa faca parte din procesul politic de rezolvare a situatiei", a spus Solana.

Partidele au impus data de 15 iunie ca termen-limita pentru realizarea unor progrese importante in calmarea tensiunilor etnice, potrivit BBC. Aceste progrese includ o mai mare participare a albanezilor in structurile de stat si un statut imbunatatit pentru limba albaneza.

Insa in timp ce eforturile pentru rezolvarea pasnica a situatiei continua, rebelii au amenintat ca vor muta luptele din zonele de deal in regiunile populate.

Comandantul rebel Sokoli a declarat ca lupta pentru drepturile etnicilor albanezi ar putea capata noi dimensiuni, avertizand ca razboiul ar putea cuprinde orase, aeroporturi "si orice alte zone unde vom considera ca este necesar".

Luptele au reizbucnit marti dupa-amiaza in satele Matejce si Slupcane, dupa ce armata a evacuat circa 2.000 de civili. Matejce a fost cucerit la inceputul saptamanii de trupele guvernamentale, dar rebelii au in continuare in regiune lunetisti care ataca soldatii macedoneni.

Potrivit oficialilor Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, intre 5.000 si 10.000 de civili sunt blocati in satele ocupate de rebeli si inconjurate de armata macedoneana.

Cam 1.000 de persoane parasesc zilnic zona de conflict si aproape 18.000 s-au refugiat in Kosovo si in sudul Serbiei de la inceputul luptelor, in urma cu aproape o luna.

Din Matejce au fugit 2.000 de civili, majoritatea ajungand in satul vecin Lipkovo, unde acum traiesc 15.000 de oameni, de trei ori mai mult decat populatia obisnuita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO