Prima pagina

Societe Generale ar putea avea soarta ABN Amro

28.01.2008, 19:37 18

Banca franceza Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, se confrunta cu reducerea capitalizarii, dupa ce actiunile sale au continuat luni trendul de depreciere si ar putea deveni urmatoarea institutie de credit care va fi divizata, asemenea concurentului olandez ABN AMRO, comenteaza analistii.

Dimensiunile considerabile ale bancii si portofoliul diversificat de actiuni transforma Societe Generale intr-un obiectiv prea mare de preluare pentru un unic ofertant, in special avand in vedere conditiile actuale dificile de finantare, care ingreuneaza achizitiile majore in sectorul bancar, potrivit Reuters.

Banca olandeza ABN AMRO a convenit, anul trecut, sa fie divizata, operatunile sale din regiuni geografice sau arii de activitate distincte fiind preluate de investitori diferiti.

Astfel, Bank of America si-a asigurat controlul asupra activitatilor ABN AMRO din Statele Unite, Royal Bank of Scotland a preluat divizia cu activitati pe segmentul bancilor de investitii, Santander a cumparat unitatile din Italia si Brazilia si Fortis pe cele de pe piata olandeza.

Asemenea ABN AMRO, Societe Generale detine un mix puternic diversificat de active, care include o banca dezvoltata in sectorul francez de retail, sucursale cu operatiuni pe pietele emergente cu un ritm ridicat de crestere, precum Bulgaria si Cehia, o divizie de management al activelor si o banca de investitii si servicii pentru clientii corporatisti.

Societe Generale a fost puternic afectata de o frauda de 4,9 miliarde de euro, comisa de un trader al bancii, Jerome Kerviel, care a efectuat tranzactii neautorizate.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO