Prima pagina

SocGen si doua banci germane, creditorii afacerii EADS

SocGen si doua banci germane, creditorii afacerii EADS
31.08.2004, 00:00 17

Banca franceza Societe Generale, una dintre cele mai mari din Europa, va finanta impreuna cu bancile germane KfW si Dresdner Bank contractul incheiat de concernul EADS cu statul roman pentru securizarea frontierelor de stat, in valoare de circa un miliard de euro, au spus pentru Ziarul Financiar surse de pe piata bancara.
Potrivit acestora, concernul EADS a inclus in oferta sa inaintata autoritatilor romane si schema de finantare a contractului, unde au fost mentionate si numele celor trei banci dispuse sa acopere finantarea, care va beneficia de garantii din partea statului.
Surse din cadrul bancilor de investitii afirma ca acest contract de finantare nu a fost licitat in sensul cine sa acorde finantarea , cum s-a intamplat de exemplu cu contractul incheiat cu Bechtel.
Oficialii celor trei banci implicate in tranzactie nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei, in timp ce reprezentantii BRD (banca locala detinuta de Societe Generale in proportie de 51%) au refuzat sa dea detalii din motive de confidentialitate.
Contractul de securizare a frontierelor este controversat pe motiv  ca nu a fost organizata o licitatatie publica pentru atribuirea lui ci a fost incredintat direct puternicului grup european EADS. Autoritatile romane  au motivat acest lucru prin faptul ca fiind un contract militar  incredintarea poate fi facuta direct pe motive de securitate. 
Contractul incheiat cu  EADS, Siemens si alti furnizori, este supus unei investigatii a Comisiei Europene, care cerceteaza conditiile de acordare ale contractului, potrivit ultimelor informatii. Oficialii europeni vor sa verifice daca afacerea este finantata din fonduri PHARE, respectiv daca autoritatile romane au respectat legislatia in vigoare cand au acordat contractul fara licitatie publica. Ministrul Integrarii a anuntat ca contractul nu va beneficia de fonduri PHARE ci va fi finantat prin credite bugetare. 
Afacerea cu EADS a fost parafata in aceasta luna la Bucuresti cu ocazia vizitei cancelarului german Gerhard Schoeder in Romania, din partea romana semnatar fiind Ministerul Administratiei si Internelor.
Sursele bancare afirma ca perioada contractului de finantare depaseste patru ani,  contractul fiind de tip credit cumparator, in care bancile acorda imprumutul direct cumparatorului, adica statului roman.
Contractul prevede livrarea unei solutii integrate pentru supravegherea si securizarea granitelor si va asigura indeplinirea de catre Romania a cerintelor fata de noii membri ai Uniunii Europene in domeniul securitatii de stat si supravegherii frontierelor, in conditiile in care autoritatile romane spera ca aderarea sa se produca in 2007. Prima faza a proiectului este prevazuta sa inceapa in curand pentru a fi finalizata pana la sfarsitul anului 2006, in timp ce intregul proiect va fi implementat pana in 2009.
Francezii de la Societe Generale au pana acum la activ una dintre cele mai mari finantari de pe piata romaneasca, cea acordata in decembrie 2002 producatorului de energie Nuclearelectrica pentru finalizarea lucrarilor la reactorul al doilea al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.
Societe Generale, Credit Lyonnais si BRD au acordat atunci companiei romanesti un credit in valoare de circa 400 milioane dolari, garantat integral de catre statul roman.
Societe Generale este puternic pozitionata pe piata romaneasca, unde detine a doua banca din sistemul bancar, BRD. Grupul francez a achizitionat in 1998 pachetul de 51% al BRD de la statul roman, investind puternic in restructurarea si consolidarea operatiunilor acesteia.La finalul anului trecut, BRD avea o cota de piata din punct de vedere al activelor de 13,4% cu 1,9 miliarde de euro, dupa BCR cu o cota de 6,7% si active bilantiere de 4,3 mld. euro.BRD a avut un profit net de 62,7 mil. euro in 2003. Listata la Bursa de Valori, BRD Societe Generale are o capitalizare bursiera de 925 mil. euro.
 Dresdner Bank face parte din puternicul grup german de asigurari Allianz, care are operatiuni directe pe piata romaneasca.Allianz a cumparat in 2000 un pachet de 51% din actiunile companiei Asigurari Ion Tiriac, pe care a dat 22 milioane de dolari. Dresdner Bank nu prea a facut afaceri pe piata romaneasca , rivalele ei germane Deutsche Bank si HVB Bank avind  expuneri mult mai mari.
Banca germana Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) nu are operatiuni directe pe piata romaneasca, insa in ultima vreme a devenit din ce in ce mai activa pe segmentul finantarilor catre companiile de stat. Banca a acordat credite pana acum unui numar de companii romanesti, printre care se distinge compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica. Recent, banca germana s-a angajat sa finanteze cu circa 70 mil. euro proiectele de modernizare a statiilor electrice Sibiu Sud si Bucuresti Sud, operate de catre Transelectrica. Compania va rambursa creditul, care nu angajeaza garantii guvernamentale. Obligatiile de plata vor fi acoperite printr-o garantie acordata de catre Agentia germana pentru credite de export Hermes.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO