Prima pagina

Smithfield pregateste investitii de 800 mil. dolari

20.06.2005, 19:32 22

Gigantul industriei americane de carne de porc Smithfield Foods va investi aproximativ 800 mil. $ in Romania in urmatorii cinci ani pentru a ocupa o pozitie strategica pe piata interna si cea europeana, a declarat pentru ZF Michael Cole, vicepresedinte responsabil cu achizitiile in cadrul Smithfield.

Compania este in cautarea unor noi afaceri, care pot fi cumparate pentru a-si completa portofoliul din Romania.

"Scopul nostru este sa cream cea mai puternica companie producatoare de carne de porc de pe piata locala si sa o pregatim sa devina un jucator important pe piata europeana in anul 2007, cand Romania va intra in Uniunea Europeana. Romania ocupa o pozitie centrala in ansamblul strategiei noastre pentru Europa", afirma Cole.

Reprezentantul Smithfield estimeaza ca Romania va deveni in urmatorii ani liderul industriei alimentare europene, pe fondul bogatiei de resurse naturale si asezarii geografice strategice, dar si al disponibilitatii de forta de munca apta sa sustina dezvoltarea intensiva a agriculturii.

Gigantul american a intrat pe piata locala in martie 2004 prin achizitia unor active ale fostului combinat de porci Comtim Timisoara, cel mai mare producator si procesator de carne din regiune inainte de 1990.

Smithfield a investit pana acum deja 80 mil. $ pentru preluarea si modernizarea activelor fostului combinat de porci Comtim Timisoara, precum si in achizitia unui pachet de 50% din compania de distributie a Agroalim Distribution si din depozitul frigorific Frigorifer Tulcea, companii detinute de catre omul de afaceri Mounir Halawani.

Americanii sunt interesati sa-si construiasca un portofoliu integrat pe piata romaneasca.

Michael Cole a adaugat ca Smithfield Romania va continua extinderea operatiunilor sale de procesare a carnii de porc prin achizitii strategice de companii active pe piata.

Smithfield este interesat de achizitia unor branduri locale, reprezentantul companiei refuzand insa sa nominalizeze companiile pe care gigantul american le vizeaza.

Smithfield detine deja un pachet de 22% din producatorul spaniol Campofrio, prezent si pe piata romaneasca.

Gigantul american va investi in modernizarea abatorului Freidorf si a celui de la Beregsau.

Smithfield Romania va organiza doua entitati distincte - una in domeniul procesarii de carne de porc - Smithfield Carne (care va opera abatoarele, vanzarea si distributia produselor proaspete si prelucrate din carne de porc), respectiv in domeniul cresterii porcilor Noul Comtim, ce va furniza necesarul de materie prima pentru Smithfield Carne.

Cole sustine ca dezvoltarea volumului de operatiuni Smithfield in Romania va avea efecte economice importante asupra judetului Timis si a judetelor invecinate.

Smithfield va deveni un mare consumator de furaje, grane, alte materii prime, precum si de servicii ale fermierilor si furnizorilor locali. "Noul Comtim va incheia contracte pe termen lung cu aproximativ 250 de fermieri romani individuali, pentru o suma totala de peste 55 mil. $ anual, in scopul cresterii si ingrijirii de porci pentru Smithfield pana cand acestia vor ajunge la greutatea de taiere.

In considerarea veniturilor importante ce vor rezulta din aceste contracte, fermierii vor putea obtine imprumuturi bancare pentru finantarea constructiei de ferme, pe care fermierii vor fi in masura a le achita integral si dobandi in deplina proprietate pana la sfarsitul termenului initial al contractului. Smithfield va asista fermierii si in obtinerea de fonduri SAPARD", afirma vicepresedintele Smithfield. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO