Prima pagina

Situatie fierbinte in sudul Serbiei

16.05.2001, 00:00 16



Luptele dintre armata iugoslava si separatistii albanezi din sudul Serbiei s-au intensificat, in timp ce trupele Belgradului au obtinut permisiunea de a intra in cea mai sensibila parte a zonei-tampon ce separa Serbia de provincia Kosovo.

Principalele lupte au avut loc in satul Oraovita, din sudul Serbiei, unde fortele iugoslave au reusit sa patrunda luni seara, dupa ce inconjurasera localitatea.

"Dupa confruntari cu extremistii sarbi, care pactic au durat toata ziua, fortele iugoslave au intrat in Oraovita, iar incepand de la orele 20.00 (18.00 GMT) controleaza cea mai mare parte a satului", a anuntat un jurnalist al televiziunii sarbe aflat la fata locului.

Televiziunea publica a mai precizat ca in Oraovita se aflau "aproximativ 200-300 de teroristi albanezi"si ca "luptele violente s-au desfasurat la ora 18.30 (16.30 GMT), cand rebelii au utilizat "mortiere de 60 si 82 de milimetri, lansatoare de grenade, mitraliere antiaeriene si lunetisti", relateaza Mediafax.

Cel putin doi albanezi au fost ucisi in timpul luptelor, in timp ce in randul armatei iugoslave s-au inregistrat trei raniti.

Rebelii fac parte din asa-numita Armata de Eliberare din Presevo-Medvedia-Buianovat (UCPMB), care doreste alipirea acestor trei localitati din sudul Serbiei la un Kosovo independent.

Decizia de a permite intrarea fortelor iugoslave in ultima parte a zonei-tampon unde nu aveau acces a fost luata de ambasadorii NATO de la Bruxelles, trupele Belgradului urmand sa fie desfasurate in regiune in cursul acestei luni, potrivit BBC.

Trupele iugoslave controleaza cea mai mare parte a zonei-tampon dintre Serbia si Kosovo in urma unui efort sprijinit de NATO pentru a opri folosirea regiunii ca baza de lansare a atacurilor pe teritoriul Serbiei.

Belgradul afirma ca decizia Aliante Nord-Atlantice reprezinta o victorie a politicii promovate de noua putere iugoslava si sarba.

"Acum suntem capabili sa controlam propriul teritoriu, ceea ce reprezinta un pas extrem de important pentru a asigura stabilitatea in regiune", a declarat ministrul iugoslav de interne Zoran Zivkovici.

Rebelii au avertizat ca daca NATO va ceda fortelor iugoslave controlul asupra zonei-tampon, "etnicii albanezi inarmati se vor apara si vor incepe razboiul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO