Prima pagina

Sindicatele si Justitia impotriva salarizarii dupa performante

12.06.2000, 00:00 29



Prima reglementare in zece ani care ar fi trebuit sa coreleze si pentru regile autonome si societatile de stat cu pierderi nivelul salarizarii cu performanta si eficienta in munca a cazut in justitie, dupa numai doua saptamani de la intrarea in vigoare, fiind o adevarata lovitura pentru Guvern si pentru programul sau economic.

Justitia a dat curs pozitiei sindicatelor ca in modul de salarizare prevaleaza mai mult drepturile obtinute prin contractul colectiv de munca si inscrise in lege decat cele obtinute efectiv prin ceea ce produce prin munca.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus, la solicitarea Confederatiei Sindicatelor Meridian, suspendarea Ordonantei de Urgenta nr. 58/2000 privind limitarea cresterilor salariale acordate in acest an. Sindicalistii considera ca ordonanta incalca prevederi constitutionale, cat si legislatia muncii, prin faptul ca se plafoneaza cresterile salariale si, mai mult, scad fondurile pentru prime si alte drepturi banesti.

Guvernul analizeaza in acest moment motivatiile Curtii de Apel, urmand sa ia o decizie privind inaintarea unui recurs, avand 15 zile la dispozitie.

"Aceasta ordonanta nu afecteaza intreaga economie, asa cum s-a inteles, ci doar unele intreprinderi de stat si regii autonome cu mari pierderi si datorii la buget", a spus Gabriela Vranceanu-Firea, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Masurile se aplica in mod exceptional in anul 2000 pentru 106 regii autonome, companii nationale si institute de cercetare, si pentru 33 de socieati de stat care au produs mari pierderi anul trecut.

Aceasta ordonanta de limitare a cresterilor salariale face parte din programul economic al Guvernului negociat cu Fondul Monetar International. Sindicalistii s-au ridicat impotriva prevederilor din ordonanta, amenintand ca ies in strada si ca intra in greva incepand de astazi.Blocul National Sindical (BNS) a anuntat pentru miercuri un miting de protest, iar o zi mai tarziu vor iesi in strada membrii a patru federatii din Cartelul Alfa, din minerit, metalurgie, chimie, petrochimie, electronica si electrotehnica.

Ei sunt decisi sa apeleze si la parlamentari pentru a-i convige sa anuleze de tot aceasta ordonanta.

"Am primit garantii din partea reprezentantilor PDSR ca demersul nostru va fi luat in seama si ca actul normativ nu va fi aprobat", a declarat Constantin Capatana, vicepresedinte al BNS.

Salariile din regiile autonome si societatile de stat cu pierderi au fost intotdeauna un motiv de disputa, intrucat sindicalistii au putut intotdeauna sa-si impuna punctul de vedere prin demonstratii de forta conferite de pozitia de monopol, cum cazul Conel sau sau de unic furnizor de forta de munca in anumite regiuni, cum e cazul Sidex.

Guvernul a precizat ca Ordonanta 58 face parte din programul de reducere a arieratelor din economie si este constient de dificultatea procesului, dar face apel la intelegerea si discernamantul sindicatelor, in conditiile in care perpetuarea arieratelor are ca efecte directe alimentarea cresterea inflatiei si a dobanzilor, deprecierea leului, scaderea puterii de cumparare a intregii populatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO