Prima pagina

Sindicatele din Petrom, la discutii cu seful OMV

13.07.2004, 00:00 28



Presedintele grupului austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, urmeaza sa se intalneasca azi (n.r. - marti) cu Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Independente (FSLI) Petrom pentru a discuta aspecte privitoare la contractele de munca in cadrul unei intalniri pregatitoare semnarii contractului de privatizare, a anuntat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului. El a spus ca semnarea contractului de privatizare la Petrom se va produce in "maxim zece zile".



In zilele urmatoare, este asteptata publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de guvern prin care se aproba contractul de privatizare al Petrom. Valoarea tranzactiei prin care OMV va ajunge sa detina 51% din Petrom este de circa 1,4 mld. euro.



"Presedintele Consiliului de Administratie al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, va discuta marti la Bucuresti, cu Liviu Luca despre contractele de munca, la intalnire urmand sa particip si eu", a spus Dan Ioan Popescu.



Liviu Luca conduce sindicatele din Petrom si Asociatia Salariatilor din Petrom, fiind unul din cei mai puternici lideri de sindicat din Romania.



Contactat de Ziarul Financiar, Liviu Luca a spus ca nu stie nimic de "intalnire" si ca vanzatorul, in speta statul, nu poate discuta in locul sindicatelor despre viitorul salariatilor din Petrom.



"Nu stiu de nici o intalnire cu OMV. M-am intalnit cu Ruttenstorfer o singura data, dar nu am discutat nimic esential. Aceasta va fi prima intalnire, nu ultima. Vanzatorul poate sa vanda actiuni, nu este insa si sindicat pentru a discuta despre viitorul salariatilor SNP. Toata lumea trebuie sa respecte strict regulile", a declarat pentru ZF Liviu Luca.



Potrivit acestuia, relatia contractuala dintre Petrom si Petromservice, compania controlata de salariatii din Petrom condusi de Liviu Luca, nu poate fi pusa in discutie.



"Contractul dintre Petrom si Petromservice (n.r. - pentru asigurarea mentenantei la instalatiile companiei petroliere) s-a facut acum doi ani si este valabil pana in 2007", a precizat Luca.



Petromservice, companie de servicii si echipamente petroliere, s-a desprins in urma cu doi ani din Petrom. Compania are peste 15.000 de angajati si este detinuta in proportie de 50% de catre Asociatia Salariatilor din Petrom, restul actiunilor fiind in posesia a aproximativ 8.500 de actionari. Petromservice a realizat in 2003 un profit brut de 12,7 mil. euro la o cifra de afaceri de 178 mil. euro. Compania depinde in proportie de 70% - 75% de comenzile Petrom.



Salariatii din Petrom condusi de Liviu Luca mai detin intre 0,5% si 1% din actiunile Petrom. Ei pot cumpara pana la 8% din Petrom la acelasi pret pe care-l va plati OMV pentru achizitionarea pachetului de actiuni.



Acestia si-au construit in ultimii ani o pozitie puternica si in alte domenii de cat cel petrolier - sectorul bancar, de asigurari, constructii, agricultura, mass media.



Petrom are venituri de 1,9 mld. euro, un profit net de 38 mil. euro si circa 57.000 de angajati. Capitalizarea bursiera este in jur de 2,4 mld. euro.



adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO