Prima pagina

Sindicalistii insista sa cumpere 10% din actiunile Petrom

15.07.2004, 00:00 9

Sindicatele din Petrom, conduse de Liviu Luca, nu au renuntat la solicitarea de a cumpara 10% din actiunile Petrom de la statul roman, dupa ce austriecii de la OMV vor intra in posesia pachetului majoritar de actiuni al companiei petroliere.
"Am avut o intalnire cu cei de la OMV, in care am stabilit sa reluam negocierile dupa data de 15 august. Vom discuta atunci ce au de gand sa restructureze, cati oameni vor fi disponibilizati, ce despagubiri sunt pregatiti sa acorde sau ce au de gand in ceea ce priveste protectia muncii", a spus Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Independente (FSLI) din Petrom si al Asociatiei Salariatilor companiei. Acesta a mai spus ca salariatii din Petrom nu au renuntat la solicitarea de a cumpara 10% din actiunile companiei de la stat, dupa vanzarea pachetului majoritar catre OMV.
"Noi vrem 10% din actiuni. Vom avea negocieri cu statul in aceasta privinta", a mai spus puternicul lider sindical. Valoarea pachetului ar putea depasi valoarea de 100 mil.$.
Potrivit conditiilor stabilit de autoritati in procesul de privatizare al Petrom, salariatii au dreptul intr-o prima faza sa cumpere la acelasi pret cu investitorul pana la 2% din actiuni, participatie care poate fi majorata in faza a doua catre o participatie de 8%.
Salariatii din Petrom condusi de Liviu Luca, unul dintre cei mai puternici lideri de sindicat din Romania, detin in prezent intre 0,5% si 1% din actiunile companiei, conform ultimelor informatii disponibile.
Acestia si-au construit in ultimii ani o pozitie puternica in domeniul bancar, de asigurari, agricultura, constructii, mass media.
OMV va semna pana la finele saptamanii viitoare, potrivit ministerului economiei, contractul de privatizare al Petrom, in cadrul unei tranzactii totale estimate la aproximativ 1,4 mld. euro.
Austriecii vor cumpara direct 33,34% din Petrom intr-o prima faza, urmand sa participe la o majorare de capital pentru a detione 51%.
Statul detine acum 93% din actiuni, restul fiind listate la Bursa de Valori din Bucuresti. Capitalizarea Petrom este de 2,9 mld. dolari.
Petrom are o cifra de afaceri annuala de 2 mld. $ si aproximativ 57.000 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO