Prima pagina

Sindicalistii de la Petrom ameninta cu blocarea privatizarii

Sindicalistii de la Petrom ameninta cu blocarea privatizarii
01.10.2003, 00:00 10

Privatizarea celei mai mari companii de pe piata romaneasca, SNP Petrom, in forma reglementata de autoritati gaseste un adversar neasteptat dar hotarat: puternica asociatie de salariati condusa de Liviu Luca, cel mai influent lider de sindicat din Romania. Intamplator sau nu, Ministerul Economiei si Comertului, care trebuia sa anunte ieri lista scurta de investitori precalificati,  a amanat cu trei zile (pana vineri) decizia.
Marul discordiei este chiar procentul ce va fi achizitionat de salariati si pretul la care se va face achizitia actiunilor: salariatii vor 10% din actiuni la valoarea nominala, pe cand statul ofera 8%, la pretul platit de investitor la privatizare.
Salariatii Petrom ar putea castiga circa 42 mil. $ din diferenta de pret si de procente, daca presupunem ca pretul platit pe actiuni la privatizare ar fi cel de pe bursa, unde cotatia SNP este acum de circa 1.400 lei. Disputa cu ministerul economiei si comertului ar putea ajunge in justitie, daca negocierile nu vor ajunge la un rezultat, a avertizat Liviu Luca, presedintele asociatiei de salariati si al puternicului sindicat Federatia Sindicatelor Libere Independente (FSLI) Petrom. Deja, din pachetul de 7% din actiunile SNP care este tranzactionta liber pe bursa, FSLI controleaza un pachet de 1 -1,5 %, potrivit ultimelor informatii de pe piata de capital.
In acest context, Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa tot de Liviu Luca, a formulat o contestatie administrativa catre Guvernul Romaniei, prin care solicita anularea partiala a Ordonantei de guvern 55/2003 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a SNP Petrom, act normativ pe care acestia il considera ca fiind "partial ilegal", prin care "guvernul a creat un haos general".
Reducerea procentului de actiuni oferite spre cumparare celor circa 60.000 de angajati Petrom este "abuziva si s-a facut fara nici o justificare in drept sau in fapt, incalcandu-se astfel un drept castigat de salariatii acestei societati, salariati care poate mai mult ca oricine ar avea dreptul la cumpararea actiunilor societatii unde lucreaza", sustine conducerea asociatiei de salariati.
Mai mult acestia se tem de o evetuala reducere chiar si a procentului de 8% prevazut deja in ordonanta.



Pe de alta parte, unul din articole stipuleaza vanzarea de actiuni direct catre salariati, fiind excluse astfel negocierile cu Asociatia Salariatilor, ca reprezentant legal al salariatilor, mai spune conducerea acesteia.
"Avand in vedere faptul ca aplicarea imediata a prevedrilor articolelor I, IV si V ar duce la crearea unei situatii greu de depasit pentru toate partile implicate, cu efecte negative asupra procesului de privatizare al SNP Petrom, solicitam suspendarea efectelor juridice ale articolelor din OG 55/2003 a caror anulare se solicita pana la anularea partiala a acesteia", concluzioneaza contestatia salariatilor Petrom adresata guvernului Romaniei. Oficialii MEC n au putut fi contactati ieri sa comenteze afirmatiile Asociatiei Salariatilor din Petrom.
Unul din punctele slabe ale Petrom este, conform analistilor, numarul foarte mare de salariati. De altfel, numarul mare al acestora s a manifestat ca o forta de presiune asupra propunerilor de restructurare masive de pana acum. Sindicatul de la Petrom a afirmat de multe ori pana acum ca orice investitor la Petrom trebuie sa tina cont de dorintele salariatilor.  
Privatizarea companiei a ajuns in faza de selectie a celor 15 expresii de interes depuse, pe lista figurand nume precum ConocoPhilips, Halliburton (SUA), Gazprom (Rusia), Eni (Italia), compania ruso-britanica TNK BP, dar si companii regionale precum MOL (Ungaria), PKN (Polonia), OMV (Austria) sau Hellenic Petroleum (Grecia), toate angajate in cursa pentru preluarea a 51% din actiunile Petrom. MEC a anuntat ieri ca amana pana vineri selectia listei scurte de investitori agreati. "Pentru o analiza cat mai completa, se impune o extindere cu trei zile a termenului limita initial de anuntare a listei firmelor precalificate", au afirmat reprezentantii MEC intr un comunicat.
Termenul final pentru semnarea contractului de privatizare este 31 martie 2004. Dintre cei interesati de Petrom, lipseste Lukoil care, potrivit lui Vagit Alekperov, presedintele companiei, nu va participa la cursa pentru Petrom, conform unei informatii  Reuters date ieri publicitatii.
Statul roman vinde 51% din actiunile Petrom, din care 33,34% direct, iar restul in urma unei majorari de capital. Valoarea tranzactiei este estimata la circa 1 mld. $ pe piata.
Petrom are venituri anuale de 2,2 mld. $ si un profit net de 69 mil. $. Pe bursa, valoarea de piata a companiei este de 1,6 mld. $, la un pret de 1.390 lei/actiune. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO