Prima pagina

SIF-urile au portofolii mai valoroase ca urmare a cresterii Bursei

17.11.2005, 20:09 18

Cresterile importante inregistrate de unele dintre companiile de pe piata de capital in ultima luna au determinat luna trecuta castiguri de peste 3% pentru activele nete ale SIF Oltenia si Moldova, cele mai active societati de investitii financiare (SIF) pe burse. Pentru ca nu au vandut din actiunile pe care le detin, cele doua nu au obtinut insa profit.

Cresterile de activ pentru cele doua societati sunt echivalente cu dobanda bancara pe jumatate de an. Activul net unitar al SIF Oltenia a crescut cu 3,4% pana la un nivel de 2,1082 lei/actiune, in timp ce valoarea activului net al SIF Moldova la finalul lunii octombrie era de 1,5688 lei/actiune, in crestere cu aproape 3%.

Dintre celelalte SIF-uri care au mai prezentat rezultatele dupa primele zece luni ale anului, SIF Transilvania a raportat o crestere cu doar 0,5% a activului net unitar pana la 1,7631 lei/actiune.

Aceasta SIF a avut o prezenta destul de pasiva pe piata de capital in acest an, preferand mai degraba sa-si consolideze unele din societatile pe care le detine in portofoliu prin participarea la o serie de majorari de capital.

SIF Banat - Crisana a raportat pentru finalul lui octombrie un activ net unitar de 1,7831 lei/actiune, in crestere cu 2,2%. SIF Muntenia nu a prezentat inca rezultatele la zece luni.

Din punctul de vedere al profitului realizat la finalul lunii octombrie, SIF Oltenia si Moldova au raportat castiguri ceva mai scazute comparativ cu cele inregistrate la finalul lunii anterioare.

SIF Oltenia a raportat dupa luna trecuta un profit de 52,86 milioane de lei (14,6 milioane de euro), fata de un profit de 52,99 milioane de lei la finalul lui septembrie.

Banat - Crisana a continuat sa ramana societatea de investitii financiare cu cel mai ridicat profit, aceasta SIF postand un profit de 54,67 milioane de lei (15,1 milioane de euro) pentru primele zece luni. Profitul raportat de SIF Banat - Crisana este cu 0,45 milioane de lei mai ridicat fata de cel obtinut la finalul lunii septembrie.

Scaderea profitului este explicata de conducerea SIF Oltenia ca rezultat al cheltuielilor curente ale societatii, in conditiile in care compania nu a realizat nici o vanzare semnificativa pe piata.

"Conducerea SIF Oltenia a considerat ca nu sunt oportunitati pe piata care sa ne determine sa valorificam din plasamentele facute. Totusi ne asteptam ca pana la finalul anului sa inregistram o crestere a profitului fata de nivelul actual", a precizat pentru ZF Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

SIF Oltenia ar putea sa obtina o crestere importanta a veniturilor daca va alege sa vanda, in cadrul ofertei publice lansate de Zentiva pentru preluarea participatiilor detinute de actionarii minoritari ai Sicomed.

Oficialii SIF Oltenia au refuzat sa comenteze asupra faptului daca aceasta SIF va vinde in cadrul ofertei Zentiva.

Totodata, SIF Oltenia spera sa incaseze intre 2 si 3,7 milioane de euro in urma ofertei publice pe care a lansat-o pe RASDAQ pentru vanzarea a 89,9% din actiunile Industrializarea Laptelui Lacta Giurgiu, cea mai mare parte a acestei sume reprezentand profitul SIF.

"Tot ce pot sa spun la aceasta data este ca la finalul anului vor fi surprize placute, nu neplacute", a comentat Ciurezu.

SIF Moldova a obtinut la sfarsitul lunii trecute un profit de 52,16 milioane de lei (14,4 milioane de euro) fata de un profit de 52,59 milioane de lei dupa primele trei trimestre.

SIF Transilvania a reusit o crestere a profitului pana la un nivel de 37,33 milioane de lei (10,3 milioane de euro) fata de cele 37,14 milioane de lei castigate pana la finalul lui septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO