Prima pagina

SIF Muntenia a vandut 120 de hectare in sudul Capitalei

17.02.2006, 21:06 36

Pretul pe metru patrat de teren este de 15 euro. SIF Muntenia va incasa 17,5 milioane de euro pe Comaico SA, o companie de sere.

SIF Muntenia a vandut aproximativ 120 de hectare de teren intravilan, situat intr-o comuna din sudul Bucurestiului, pentru 17,5 milioane de euro (62 milioane de lei), suma care este echivalenta cu aproximativ 15 euro/metrul patrat.

SIF Muntenia a cedat terenul prin vanzarea societatii Comaico SA, care detine terenul si unde SIF Muntenia detine peste 99% din actiuni. Cumparatorul a fost o persoana fizica. Cele 120 de hectare de teren sunt situate in comuna 1 Decembrie, pe majoritatea acestora fiind amplasate sere, dar care nu sunt in prezent in functiune.

"Nu pot sa va spun deocamdata care este cumparatorul. Vom anunta probabil in zilele urmatoare. Oricum, este vorba de o persoana fizica", a declarat Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.

Vanzarea terenului confirma cresterea interesului investitorilor imobiliari pentru zona de sud a Capitalei, dupa ce in ultimii ani, majoritatea achizitiilor se indreptau catre zona de nord. De altfel, preturile terenurilor din sudul Capitalei au inregisrat in ultimul timp cresteri mai puternice decat cele din zona de nord, dar se mentin in continuare la preturi mai mici decat acestea.

Conform informatiilor publicate de SIF Muntenia, plata si transferul dreptului de proprietate asupra Comaico ar urma sa se faca treptat pana in august 2008.

Vanzarea s-a realizat prin intermediul unei licitatii la care au participat mai multi potentiali cumparatori. "Cred ca am obtinut un pret bun. Nu stiu daca pretul terenului o sa creasca", a declarat Szel.

Potrivit informatiilor de pe piata imobiliara, cei 15 euro/metru patrat se incadreaza in preturile actuale de pe piata, dar cumparatorul va trebui sa investeasca si pentru dezafectarea serelor de pe terenurile respective.

"Nu cred ca cel care a cumparat societatea vrea sa faca afaceri cu serele. Noi incercam de 3-4 ani sa facem ceva din afacerea cu serele, dar nu prea am reusit", spune Pavel Szel. El a mai spus ca serele nu sunt in functiune in prezent si ar necesita investitii suplimentare pentru punerea in functiune.

Pachetul de actiuni Comaico este printre cele mai importante detinute de societate, dupa cele de la societatile bancare. SIF Muntenia este la cea de-a treia vanzare importanta de active de la inceputul acestui an, dupa vanzarea unui pachet de peste 10% din Sicomed Bucuresti si a 2% din Biofarm Bucuresti.

In urma vanzarilor importante de actiuni din ultimii ani, SIF Muntenia detinea lichiditati importante chiar inainte de vanzarea Comaico, plasamentele societatii pe piata monetara ridicandu-se la circa 30 de milioane de euro. Conform raportarilor contabile ale SIF Muntenia, pachetul de actiuni era inregistrat la o valoare de 17 milioane de lei (4,8 milioane de euro), ceea ce inseamna ca SIF Muntenia ar putea inregistra in urma acestei tranzactii un profit de circa 45 milione de lei (12,7 milioane de euro), dar profitul ar urma sa fie inregistrat treptat pana in 2008.

Conform informatiilor din piata, SIF Muntenia a inregistrat un profit de circa 15 milioane de euro in ianuarie din vanzari de actiuni. Conform rezultatelor financiare neauditate, SIF Muntenia a inregistrat anul trecut un profit net neauditat de 56,7 milioane de lei (15,7 milioane de euro), la venituri de 90,2 milioane de lei (25 milioane de euro).

Actiunile SIF-urilor si-au revenit ieri dupa scaderile de la inceputul saptamanii, incheind ziua cu cresteri medii de 2%. Valoarea de piata a SIF Muntenia se ridica la 409 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO