Prima pagina

Siemens cumpara furnizorul de servicii IT Forte Company

Siemens cumpara furnizorul de servicii IT Forte Company
31.03.2005, 00:00 36

Gigantul tehnologic german Siemens a cucerit pozitia a treia pe piata autohtona a furnizorilor de servicii IT in urma achizitionarii companiei romanesti de solutii informatice Forte Company Bucuresti, intr-o tranzactie a carei valoare finala va ajunge la aproximativ 10 milioane de euro, au declarat Ziarului Financiar surse apropiate afacerii.


Tranzactia Forte-Siemens este inca un caz de afacere IT pornita de la zero de antreprenori romani, cumparata de un investitor strategic de talie mondiala, dupa achizitionarea tehnologiei antivirus RAV a GeCAD de catre Microsoft si dupa recenta cumparare a companiei iesene Radix de catre americanii de la Ness Technologies Siemens, unul dintre cele mai puternice grupuri industriale din Europa, a anuntat anul trecut ca si-a fixat ca obiectiv atingerea unei cifre de afaceri anuale de un miliard de euro in Romania in urmatorii 10 ani.


Forte Company, unul dintre principalii furnizori de servicii IT pe piata romaneasca, a fost preluata in proportie de 100% de catre divizia Siemens Business Services (SBS) a grupului german. Directorul general al Forte, Cristian Constantinescu, isi va pastra pozitia in urma achizitiei. El nu a dorit sa comenteze tranzactia inaintea conferintei de presa care va avea loc astazi.


Negocierile au inceput in a doua jumatate a anului trecut si au durat pana la sfarsitul lunii februarie a.c.


Aceasta operatiune confirma tendinta grupului german de extindere catre estul Europei, urmand altor doua achizitii facute recent de SBS pe piata din Slovacia.


Ca urmare a cumpararii Forte Company, Siemens Business Services devine al treilea mare jucator international pe piata romaneasca de servicii informatice, alaturi de Hewlett-Packard si IBM, a declarat pentru ZF Ioana Bucin, consultant in cadrul companiei de analiza a pietei Pierre Audoin Consultants (PAC).


"Forte s-a dezvoltat ca partener traditional al IBM pentru servicii de instalare si administrare hardware, dar in ultimii doi ani si-a orientat activitatea catre o mai mare autonomie", a spus Ioana Bucin, reprezentant al PAC.


Forte este o companie discreta cunoscuta numai de specialistii in domeniu. Ea a fost infiintata in 1990, actionarii provenind dintre angajatii fostei fabrici de calculatoare Baneasa.


In acest moment compania are sapte actionari, cele mai multe titluri fiind detinute de Cristian Constantinescu, care conduce afacerea de 15 ani. Conform Ministerului de Finante, in 2003, compania a avut o cifra de afaceri de 565 miliarde de lei, adica 15 milioane de euro ( 17 mil.$), calculati la cursul mediu anual din anul respectiv. Profitul net a fost de 37 miliarde de lei ( 0,9 mil.euro).


Conform estimarilor companiei, facute la inceputul lui 2004 pentru anul trecut, cifra de afaceri luata in calcul se situa intre 20-24 de milioane de euro.


Siemens Business Services Romania are aproximativ 70 de angajati si a inregistrat vanzari de 3,9 milioane de euro in anul fiscal 2003.


"Intr-un an, doi, speram sa devina filiala cu cea mai rapida crestere din regiune", a declarat recent pentru ZF Albert Felbauer, director general al SBS Austria, compania care raspunde de operatiunile tuturor filialelor din Europa Centrala si de Est.


Piata de servicii IT in Europa Centrala si de Est a fost de 4-5 miliarde de euro in anul 2003, conform datelor SBS. "Insa nu valoarea in sine e interesanta, ci perspectiva de crestere: piata va ajunge probabil la 7-8 miliarde in 2007", a spus in toamna anului trecut pentru ZF Gunter Kappacher, directorul SBS pentru Europa si Africa de Sud.


Grupul Siemens este prezent de 100 de ani in Romania si are actualmente 1.200 de angajati, la o cifra de afaceri de peste 200 de milioane de euro in 2004.


Anul trecut, Siemens a implementat un sistem informatic pentru Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortelor de Munca din Romania in cele 200 de locatii ale sale din tara, compania fiind interesata si de proiectele in parteneriat public-privat din toata Europa.


Forte Company, care are peste 250 de angajati, este un furnizor de servicii dedicate sistemelor informatice la nivel national. Domeniile de activitate ale companiei sunt comunicatiile (prelucrare si transmitere de date, Internet, e-mail), distributie echipamente de tehnica de calcul si produse software, proiectare si dezvoltare de aplicatii software pentru segmentul de business, servicii de administrare, integrare de sisteme informatice.


Anul trecut, actionarii companiei au decis transformarea Forte din societate cu raspundere limitata in societate pe actiuni, proces insotit de o majorare a capitalului social de 20 de miliarde de lei, pana la 20,012 miliarde de lei. Actionarii au primit si oferete de achizitie din partea unor fonduri de investitii, dar au preferat sa vanda afacerea lui Siemens. "Am recurs la aceste schimbari pentru ca Forte s-a maturizat in ultimii 14 ani si vrem sa ne pregatim pentru procesul de consolidare a pietei autohtone IT&C care va incepe in 2005", declara Cristian Constantinescu, director general al Forte.


Siemens are in plan dezvoltarea de facilitati locale in domeniul software, servicii IT & C, componente electrice, infrastructura energetica si feroviara, tehnica medicala si automatizari. Romania este vazuta ca "motorul" de dezvoltare al intregii regiuni de catre conducerea grupului german, care activeaza la nivel local cu mai multe divizii.
mihai.musatoiu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO